Zisk Crédit Agricole sa v 1. kvartáli prepadol o 71 %

Zisk francúzskej banky Crédit Agricole (CA) sa v 1. kvartáli prepadol o 71 %. Dôvodom boli nižšie tržby maloobchodnej aj investičnej divízie a náklady banky na reorganizáciu kapitálovej štruktúry. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Čistý zisk tretej najväčšej francúzskej banky sa v 1. štvrťroku znížil na 227 miliónov eur zo 784 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Na príčine boli najmä opatrenia na optimalizáciu bilancie banky a zníženie budúcich nákladov na obsluhu dlhu.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali banke za tri mesiace do konca marca zisk 220 miliónov eur.
Po vylúčení jednorazových položiek klesol zisk banky v prvých troch mesiacoch roka o 9,3 % na 394 miliónov eur.
Banka v 1. kvartáli zaknihovala výdavky vo výške 448 miliónov eur na reštrukturalizáciu časti svojho dlhu, čo jej pomôže zredukovať budúce náklady na jeho obsluhu.
Veľké európske banky tento rok zápasia aj s nízkymi príjmami z úrokov a turbulentným vývojom na finančných trhoch. Crédit Agricole vo februári oznámila, že predá svoje podiely v regionálnych bankách za zhruba 18 miliárd eur, aby zjednodušila svoju štruktúru a posilnila kapitálové rezervy.
Tržby CA sa za tri mesiace do konca marca znížili o 13 % na 3,8 miliardy eur. Tržby francúzskej maloobchodnej divízie pritom klesli o 32 % na 85 miliónov eur v dôsledku nižších príjmov z úrokov.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 ratio sa do konca marca zvýši na 10,8 % z 10,7 % na konci roka 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy