Ekonomiky KSVE vykazujú známky zrýchlenia

Ekonomiky v regióne strednej a východnej Európy (KSVE) po piatich rokoch spomaľovania vykazujú známky zrýchlenia. Uviedla dnes v najnovšej prognóze na svojej internetovej stránke Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), podľa ktorej však zotavovanie regiónu ako celku bude tento rok slabšie, ako očakávala ešte pred šiestimi mesiacmi.
EBOR v správe o vyhliadkach regiónu (Regional Economics Prospects) konštatuje, že hrubý domáci produkt (HDP) 36 štátov strednej a východnej Európy sa tento rok zvýši o 1,4 %. To je výrazné zrýchlenie po jeho vlaňajšom raste o 0,5 %. Ale zároveň je to horšia prognóza ako v novembri 2015, keď predpovedala regiónu expanziu HDP o 1,6 %. Dôvodom tejto korekcie bol ďalší pokles cien ropy od novembrovej správy, výkyvy na globálnych trhoch, menší prílev kapitálu do regiónu, slabšia globálna obchodná výmena a geopolitické napätie.
V nasledujúcom roku 2017 však banka očakáva zrýchlenie tempa rastu hospodárstva KSVE na 2,5 %.
Prognózu pre Slovensko banka nezmenila a naďalej mu predpovedá rast HDP v tomto aj v budúcom roku o 3,2 %.
Najväčšie riziká pre KSVE predstavujú pokračujúce politické napätie, hrozba prudkého spomalenia čínskej ekonomiky, dlhotrvajúce nízke ceny komodít a tiež možnosť ďalšieho poklesu cien ropy. Na druhej strane, ekonomiky strednej Európy, pobaltské štáty a krajiny juhovýchodnej Európy podľa banky profitujú z nízkych cien ropy a menovej politik Európskej centrálnej banky.
Ukrajine EBOR predpovedá, že sa vráti k rastu a výkon jej ekonomiky v rokoch 2016 a 2017 stúpne o 2 % po vlaňajšom poklese o 10 %.
Rast tureckej ekonomiky, ktorá citlivo reaguje na zmeny toku kapitálu, sa tento rok spomalí na zhruba 3,2 % z vlaňajších 4 %. Situáciu v Turecku ovplyvňujú najmä vyhliadky tamojšieho cestovného ruchu po vlne teroristických útokov a ruských sankciách.
Grécko aj tento rok čaká mierny pokles ekonomiky o 0,2 %, konštatuje EBOR. Ani recesia v Rusku sa ešte neskončí a výkon jeho ekonomiky klesne tento rok o 1,2 % a až na budúci rok vzrastie o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy