Vo východnej Európe sa podľa EBOR obnoví rast

Európska banka pre obnovu a rozvoj očakáva, že po poklese o 0,2 % v tomto roku sa ekonomika východnej Európy a Kaukazu v budúcom roku zväčší o 1,7 %, keďže sa skončí recesia v Rusku a na Ukrajine.

Ekonomika regiónu východnej Európy a Kaukazu podľa Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) v tomto roku oslabí o 0,2 %, ale v budúcom roku sa o 1,7 % zväčší. Banka predpokladá, že recesia v Rusku sa v tomto roku skončí a v jeho ekonomike sa v roku 2017 obnoví rast na úrovni približne 1 %, keďže ceny ropy sa zotavia. V prípade Ukrajiny EBOR očakáva rast hrubého domáceho produktu o 2 % v tomto aj v budúcom roku. Vlani sa ukrajinská ekonomika zmenšila o približne 10 %.

Hospodársky rast celého regiónu 36 krajín zahŕňajúci krajiny východnej Európy ale aj Stredomoria a strednej Ázie, ktorým EBOR poskytuje pomoc, sa v tomto roku podľa prognózy banky prvýkrát za šesť rokov zrýchli. Podporou rastu má byť očakávané skončenie recesií v Rusku a na Ukrajine. EBOR však v predikcii zaujala opatrný pozitívny tón. „Očakáva sa, že ekonomický rast regiónu sa mierne zvýši, a to z úrovne 0,5 % v roku 2015 na 1,4 % v roku 2016,“ uviedla banka. Zrýchlenie hospodárskeho rastu regiónu by podľa EBOR malo byť udržateľné aj v roku 2017, kedy jeho ekonomika posilní o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy