Spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík už slabne

Spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík už slabne. Ekonomické vyhliadky Brazílie a Ruska sa zlepšujú a situácia v Číne sa začína stabilizovať. Eurozóna ako celok si udržuje stabilný rast, ale americká ekonomika ďalej stráca tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI) v marci 2016 klesol na 99,6 z 99,7 bodu vo februári. To však stále poukazuje na stabilný rast ekonomiky celého regiónu OECD.
Aj CLI eurozóny ako celku sa v sledovanom mesiaci znížil na 100,4 zo 100,5 bodu, ale hodnota indexu je stále na úrovni, ktorá svedčí o stabilnom raste. Marcový index najväčšieho hospodárstva eurozóny – Nemecka pritom stagnoval na úrovni 99,5 bodu a CLI Francúzska sa už tretí mesiac udržal na 100,9 bodu, len CLI tretej najväčšej ekonomiky bloku, Talianska, klesol na 100,7 zo 100,8 bodu. Znamená to, že talianska ekonomika by mohla spomaliť.
Na druhej strane, CLI Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky, sa v marci opäť znížil na 98,8 z 98,9 a britský CLI stagnoval na úrovni 99,1 bodu. To naznačuje, že hospodársky rast USA sa spomaľuje.
Zároveň CLI Číny zostal na úrovni 98,3 bodu, čo odborníci hodnotia ako náznak stabilizácie. A brazílsky index sa zvýšil na 98,3 z 98 bodov a ruský stúpol na 98,6 z 98,4 bodu, čo signalizuje zlepšovanie vyhliadok týchto ekonomík.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy