Ayesha Akbar, Fidelity: Ohľadom Číny som naďalej relatívne pozitívna

, Fidelity Foto: SITA/AP;thinkstock

Inflácia v Číne je dôležitá oblasť, ktorú treba pri pohľade na globálnu ekonomiku sledovať, nakoľko nám môže povedať niečo o tlakoch spotrebiteľského ako aj priemyselného odvetvia.

Nedávno boli zverejnené štatistické údaje Číny o mesačnej inflácii, pričom oficiálny index spotrebiteľských cien v apríli medziročne vzrástol o 2,3 %. Niekoho možno pozitívna inflácia v Číne prekvapí, koniec koncov,  jednou z dominantných správ v súvislosti s Čínou bolo, či po dosiahnutí nadmernej kapacity vo svojom priemyselnom sektore Čína defláciu exportuje. Avšak na domácej scéne bola čínska inflácia pomerne silná, stimulovaná vyššími cenami bravčového mäsa, ale zároveň tlmená poklesom cien dopravy a telekomunikácií.  

Stúpanie, pokles alebo udržovanie stability?
Ceny nehnuteľností sa vďaka extra stimulom zvyšujú, čo posilňuje infláciu prostredníctvom vyšších nákladov na prenájom. Ale tento trend pravdepodobne nebude pretrvávať a čínske úrady to budú ostro sledovať, aby sa uistili, že to nebude príliš silný negatívny dopad na životnú úroveň.

Dôležitejším faktorom prognózy čínskej inflácie sú ceny potravín, keďže tieto vo všeobecnosti tvoria väčšiu zložku indexov inflácie rozvíjajúcich sa trhov. Ceny bravčového v porovnaní s predchádzajúcim rokom výrazne vzrástli (33,5 %), aj keď pomalší rast cien zeleniny pomohol udržať infláciu na uzde. V strednodobom období je nepravdepodobné, že budú naďalej rásť súčasným tempom a dá sa očakávať, že inflácia v Číne bude ustálená.

A čo ceny výrobcov?
Samozrejme, inflácia nie je faktorom len pre spotrebiteľskú stránku ekonomiky, najmä v Číne. Ceny výrobcov už dlho ukazujú deflačný trend, sčasti kvôli prebytočnej kapacite, ktorá sa nahromadila v priemyselnom sektore. To značne zaťažilo tie odvetvia, ktoré sa snažia splatiť dlh, keďže výnosy boli pod neustálym tlakom a bolo k dispozícii menej peňazí na splácanie dlhu. Aprílové spomalenie deflácie cien výrobcov (medziročne -3,4 %) bol jednak lepšie ako sa očakávalo a ako marcové údaje a priemyselnému sektoru tiež prinieslo istú úľavu. Všeobecné zlepšenie cien komodít tu pomôže, keďže stúpajúce ceny komodít výrazne neovplyvnia marže výrobcov, ale umožnia udržanie cien. Avšak, druhá vec je, či je odrazenie sa cien komodít udržateľné.

Údaje za tento mesiac boli všeobecne pozitívne, ale pri celkovom pohľade na príbeh Číny treba zvažovať mnoho ďalších faktorov. Zatiaľ som ohľadom Číny naďalej relatívne pozitívna, aj keď sú tu širšie obavy ohľadom odhodlania úradov usilujúcich o udržateľnú zmenu štruktúry ekonomiky.

Autorom je Ayesha Akbar, manažérka portfólia v spoločnosti Fidelity Solutions.

Súvisiace články

Aktuálne správy