Makroekonomika 2016: Štvorstranná minca

, Fidelity Foto: SITA/AP;thinkstock

Trhy zaznamenali volatilný vstup do roku 2016, zvýraznený dramatickou rotáciou sektorov a výraznou makroekonomickou a politickou neistotou. V tomto výhľade manažér portfólia fondu Global Focus, Amit Lodha, približuje svoje názory na nedávno ukončený štvrťrok a hovorí o niekoľkých dôvodoch extrémnych výkyvov na trhu. Taktiež naznačuje, aké kľúčové faktory v tomto roku budú riadiť makroekonomické prostredie a vyzdvihuje štyri hlavné investičné riziká.

Základy sú naďalej stredobodom, napriek makroekonomickej neistote
Trhy za prvý štvrťrok 2016 poklesli, aj vplyvom obnovených obáv z rastu Číny, jeho negatívneho dopadu na svetovú ekonomiku ako aj pretrvávajúceho oslabenia cien ropy. Sentiment sa druhej polovici štvrťroku mierne zotavil, keďže niektoré z týchto bŕzd sa uvoľnili a trhy dostali podporu vďaka opatreniam svetovej centrálnej banky. Avšak posun smerom negatívnym úrokovým sadzbám v Európe a Japonsku vyvolal strach, že centrálne banky už možno nebudú mať ďalšie možnosti na uvoľňovanie. Akcie boli v tomto období naďalej poháňané sentimentom a vonkajšie faktory nedovolili, aby akciové základy vystúpili do popredia.

Z pohľadu investovania mi to napovedá, že prostredie sa mení a uši musíme mať ešte viac nastražené. V časoch zmien menej ľudí píše s presvedčením, keďže sa zdá, že nikto v trhovom správaní nevidí žiadny vzorec.

Takže sa môžete pýtať, čo sa vlastne mení – trhy sa v prvom štvrťroku 2016 zotavili o slušné cca. 1 %. Ale ak sa pozriete na základnú dynamiku, tento obraz už nie je taký jasný – dovoľte mi poukázať na niekoľko vecí, ktoré ma zaujali:
a) Uplynulých 12 mesiacov ukázalo tie najštandardnejšie odchýlky (tri pohyby) od roku 1986 (ex 08/09). To platí pre akcie, sadzby, meny a komodity.
b) Jediný spôsob ako dosiahnuť lepší výkon v prvom štvrťroku bolo mať dlhodobé investície v tureckých/brazílskych kovov a ťažbe. Avšak väčšina manažérov, ktorí boli dlhodobo prítomní v ktorejkoľvek z týchto oblastí počas uplynulých  troch rokov, to už bohužiaľ vzdala!
c) Minulý rok bol celý v znamení rastu a biotechnologických akcií. V tomto roku zaznamenávajú biotechnologické firmy a rastové akcie najhorší výkon. Naopak, drahé kovy (ktoré tri roky vykazovali príšerné údaje), oceľ, spotrebný tovar a energie a služby vykázali najlepší výkon.
d) Hodnota s vysokou kapitalizáciou a akciové výnosy boli zatiaľ najlepšími stratégiami – v roku 2015 vykazovali slabé výsledky.           

Trhy sú nervózne a politická neistota tento nepokoj len zhoršuje nakoľko sa blíži referendum o odchode Británie z EÚ (Brexit) a Nemecko sa v tomto roku pripravuje na voľby. Keďže Federálny rezervný fond USA (FED) normalizuje svoju monetárnu politiku a obchodné a úverové cykly dozrievajú, v roku 2016 sa očakáva vyššia volatilita. Toto prostredie vnímam skôr ako príležitosť a nie problém. Zložité prostredie ako je toto pomáha zdôrazniť atraktívne vlastnosti silných obchodných modelov a frašíz, ktoré vyhľadávam. Naďalej som presvedčený, že portfólio, ktoré sa zameriava hlavne na spoločnosti s udržateľnou cenotvorbou a atraktívnym oceňovaním budú z dlhodobého hľadiska naďalej vyhrávať.

Napriek prevládajúcej makroekonomickej neistote a volatilite na akciových trhoch sa portfólio nijak výrazne nezmenilo. Naďalej som si istý hlavnými akciovými základmi svojich holdingov. Stále mám podporu pretrvávajúcej sily prieskumov Fidelity Research, ktoré sú chrbtovou kosťou môjho prístupu a naďalej sa vyplácajú, naprieč sektormi i regiónmi.

Postupujem podľa dôsledného a prísneho investičného prístupu, ktorý mi umožnil úspešne dostať moje portfólio cez turbulentné obdobie, ktoré poznačila ekonomická neistota, zmätok na finančných trhoch, spomaľujúci sa hospodársky rast a geopolitické záležitosti. Táto stratégia funguje pre mnohých z mojich klientov a nevidím dôvod ju meniť.

Hodenie štvorstrannou mincou
V prvom rade som burzový analytik. S ohľadom na toto upozornenie, vedenie fondu globálnych akcií vyžaduje určité vedomosti o tom, čo sa deje na makroekonomickej úrovni. Z môjho pohľadu budú makroekonomiku v roku 2016 ovplyvňovať štyri veci: americký dolár, Fed, ropa a Čína.

1.  Americký dolár – Janet Yellen jasne naznačila, že úrokové sadzby nebude zvyšovať, kým si ekonomika nebude naozaj vyžadovať. Pri indexe ISM vo výrobe na úrovni 58 a rastom miezd i zamestnanosti súčasné prostredie vôbec nie je v súlade s našou politikou úrokových sadzieb. Ale zostávame opatrný keďže trh pani Yellenovú úspešne odolal.

Na pozadí úplného obratu Fed-u boli burzové trhy ešte volatilnejšie ako je priemer. Zdá sa, že G20 svojom poslednom zasadnutí uzavrela pakt, že nezačnú vojnu menovej devalvácie. Ale skutočnosť, že Euro a yen vzrástli (napriek negatívnym úrokovým sadzbám) ma núti myslieť, že ak USD opäť zmení svoje prúžky a (napriek opatrnému postoju Yellenovej) sa rozhodne naďalej posilňovať, mnohé veci sa zrazu môžu obrátiť hore nohami!

2.  Fed – Zdá sa, že trojročné býčie obdobie pre USD sa končí. Sčasti je to preto, že to vyzerá tak, že Fed tento rok zvýši sadzby len pár krát a nie štyri razy, ako to vyzeralo spočiatku roka 2016. Avšak, kým sa sadzby v USA nebudú meniť, americký dolár má určitý zásadný dôvod zostať oslabený.

Vo svetle slabého amerického dolára zaznamenali rozvíjajúce sa trhy jeden zo svojich najlepších kvartálov približne za tri roky; v prvom štvrťroku 2016 boli najvýkonnejšími triedami aktív drahé kovy a železo (pričom biotech a banky boli najhoršie). Obrat amerického dolára pravdepodobne spôsobí obrat v niektorých týchto trendoch. Dlhopisový trh USA vyžaduje neustále sledovanie, keďže v poslednom cykle práve trh dlhopisov, ktorý Fed pritlačil k múru, keď začali pripravovať infláciu.

3.  Ropa – Naši analytici nedávno podnikli cestu do Houstonu, aby "vykopali" viac informácií o tom, čo sa deje na bridlicových poliach USA. Vrátili sa s presvedčením, že aktivita evidentne klesá, čo znamená, že ropná produkcia v USA upadne a trh sa pravdepodobne vyrovná v druhej polovici 2016 alebo v prvej polovici 2017. To by malo viesť k posunu cien ropy na úroveň okolo $50–60USD a možno aj vyššie (čím dlhšie zostanú dole, tým vyššie môžu nakoniec vyskočiť)). Niečo z toho sa, samozrejme, odráža v cenách ropy, ktoré vzrástli asi o 40% zo spodnej hranice pod $30. Avšak ceny majú potenciál ďalej rásť, čo podporuje aj slabý US dolár a pekne sa prehrievajúca ekonomika USA.   

Aj keď zachovávam pozitívny postoj k energetike na blízke až strednodobé obdobie, môj názor na dlhodobejšie obdobie je mierne kontroverzný. Myslím, že máme pred sebou ešte jeden super prudký nárast v energetike a potom sa ropný vek skončí. Pri predaji našich energetických akcií pri tomto prudkom náraste, pri ktorom sa bude samo o sebe ťažko orientovať, musíme byť disciplinovaní.        

4. Čína – Čína sa minulý rok prijala výrazné opatrenia monetárneho uvoľňovania, ktoré sa konečne začínajú dostávať do ekonomiky. Index nákupných manažérov (PMI) sa zlepšil a niekoľké oceliarne/cementárne po dvoch rokov vykazujú silnejšiu výrobu. Podstatné je, že trhy sa Číny obávajú menej ako pre tromi mesiacmi, čo tiež vysvetľuje veľkú časť výkonu z minimálnych hodnôt. Avšak čínska ekonomika ešte nie je z najhoršieho vonku a ešte musíme zaznamenať známky ďalších reforiem, ktoré sa budú zaoberať problémom nesplácaných úverov.

Prostredia oneskoreného cyklu sa ťažko ovládajú
Globálna divergencia medzi USA a zvyškom sveta je kľúčovou témou a poháňa volatilitu na trhu. Slabšie podmienky svetového biznis cyklu tiež spôsobujú väčšiu opatrnosť u investorov.

Výrazná korekcia od začiatku roka spôsobila, že investori majú obavy z vyhliadok globálneho rastu a pochybujú o schopnosti čínskych úradov zvládnuť zmenu svojej ekonomiky. Tieto otázky, v spojení s viac štrukturálnymi výzvami spôsobujú, že alokácie investícií sú v súčasnom prostredí dosť komplikované.

Prostredia neskorých cyklov sa vždy navigujú ťažko. Naďalej verím, že tento rok je skôr rokom ochrany kapitálu ako jeho zhodnocovania. Pomer bankových akcií a akcií v zlate mi spôsobuje mierne obavy, keďže je dobrým barometrom dôvery v centrálnych bankárov. Fakt, že banky stále nenachádzajú žiadnu ponuku a klesajú na nové minimá naznačuje, že niečo nie je v poriadku a treba byť v strehu. 

Energetiku a banky sledujem ako dva indikátory, ktoré musia fungovať, aby trh ďalej napredoval. Bodom maximálneho nebezpečenstva pre trhy bude, keď ceny ropy začnú postupovať do režimu super prudkého zvyšovania. Násobky a príjmy v tomto scenári budú klesať. Taktiež treba sledovať "infláciu", o ktorej si nikto nemyslí, že niekedy začne zdvíhať svoju škaredú hlavu.

Aj keď vás vyššie uvedené skutočnosti nezaujali, oceňovania zatiaľ poskytujú malú podporu (prekvapenia z pozitívnych kurzových výnosov v USA) a po zvyšok roka sa môžeme tešiť na Brexit, nemecké voľby a prezidentské voľby v USA. 

Vitajte v oneskorenom cykle! Teraz sa všetko mení!

Súvisiace články

Aktuálne správy