EÚ musí podľa RÚZ k Číne vypracovať dopadovú analýzu

Takýto názor zdieľa Republiková únia zamestnávateľov spoločne s ďalšími zamestnávateľskými organizáciami Rakúska, Chorvátska, Českej republiky, Maďarska a Slovinska.

Európska únia podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) musí pri posudzovaní štatútu trhovej ekonomiky pre Čínu vypracovať a zohľadniť podrobnú analýzu dopadov na rôzne odvetvia európskeho priemyslu a zároveň založiť svoje rozhodnutie na existujúcich technických kritériách na udelenie takéhoto štatútu. Takýto názor zdieľa RÚZ spoločne s ďalšími zamestnávateľskými organizáciami Rakúska, Chorvátska, Českej republiky, Maďarska a Slovinska. „Za rovnako nevyhnutné považujeme zmodernizovanie našich obchodných – ochranných nástrojov, ktoré umožní ich rýchlejšie a efektívnejšie použitie v prípade potreby,“ uviedla RÚZ v tlačovej správe.

Región strednej a východnej Európy je podľa zamestnávateľov domovom celej škály priemyselných odvetví, ktoré sú vystavené rôznym spôsobom neférových obchodných praktík. „Z tohto dôvodu vítame prebiehajúcu diskusiu politických predstaviteľov EÚ, podnietenú súčasnými výzvami, ktorým čelí oceliarsky priemysel, ale aj mnohé ďalšie odvetvia s vysokým zapojením sa do medzinárodného obchodu. Ekonomiky regiónu, ktorý reprezentujeme, tvoria 7 % celkového hrubého domáceho produktu EÚ a ich priemysel poskytuje prácu približne šiestim miliónom ľudí,“ konštatuje RÚZ. Otázka štatútu trhovej ekonomiky pre Čínu by sa podľa názoru zamestnávateľskej organizácie mala posudzovať na základe jasných kritérií zakotvených v legislatíve EÚ, vychádzajúc z dôkladného a komplexného zhodnotenia možných dopadov a v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

„Automatické“ udelenie štatútu nie je podľa RÚZ z právneho hľadiska nevyhnutné. „Sme navyše presvedčení, že Čína objektívne nespĺňa kritéria trhového hospodárstva. Prípadne rozhodnutie o udelení tohto štatútu Číne z politických dôvodov by preto muselo garantovať, že EÚ zostanú k dispozícii účinné a právne silné antidumpingové opatrenia na ochranu nášho priemyslu,“ zdôraznili zamestnávatelia. Dopadová štúdia, ktorú pripravuje Európska komisia, musí byť podľa RÚZ dôsledná a podrobná rozsahom a zohľadňovať tak zahraničný obchod, ako aj zahraničnú politiku a vzťahy s Čínou a ich vplyv na záujmy EÚ. „Analýza založená len na aktuálnych prípadoch, v ktorých boli zavedené ochranné obchodné opatrenia, tak ako ju v predbežnom posúdení vplyvov predložila komisia, je nedostatočná, pretože pokrýva len malú časť z celkového objemu neférových obchodných praktík zo strany Číny,“ dodala RÚZ.

Čína nie je podľa kritérií EÚ trhovým hospodárstvom, konštatovali v utorok poslanci Európskeho parlamentu (EP). Ako informovala tlačová atašé Soňa Mellak, poslanci v rámci rozpravy so zástupcami Rady a Európskej Komisie hľadali spôsob ako bojovať s nekalou konkurenciou zo strany Číny po 11. decembri 2016, kedy by mali na základe jej prístupového protokolu k Svetovej obchodnej organizácii (WTO) nastať zmeny vo vyšetrovaniach Pekingu za účelom ochrany obchodu v EÚ. Európsky parlament prijme vo štvrtok k tejto téme samostatné uznesenie.

Väčšina poslancov v rámci rozpravy kritizovala Peking za netransparentnú politiku štátnej pomoci a štátne dotácie čínskych firiem, dôsledkom čoho sú nízke ceny exportu neodrážajúce vzťah ponuky a dopytu. Nadmerná výrobná kapacita Číny je podľa poslancov zdrojom lacného exportu, ktorý v EÚ spôsobuje škody najmä oceliarskemu priemyslu a ohrozuje tak státisíce pracovných miest. Mnoho poslancov vyzvalo Európsku komisiu, aby čo najskôr predložila návrh novej právnej úpravy na boj proti dumpingovému dovozu. Podľa ďalších musí EÚ vyslať jasný signál, že Čína nebude uznaná za trhovú ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy