Francúzsko presadí reformu trhu práce dekrétom

Vláda obíde parlament pre obavy, že návrh zákona, ktorý sa snaží uľahčiť prijímanie a prepúšťanie zo zamestnania, by poslanci odmietli.

Francúzska vláda sa rozhodla obísť parlament a presadiť zjednodušenie zákonníka práce prostredníctvom dekrétu. Rozhodnutie, ktoré oznámil premiér Manuel Valls, nasleduje po týždňoch pouličných protestov proti návrhu zákona, ktorý sa snaží uľahčiť prijímanie a prepúšťanie zo zamestnania. Vláda si totiž uvedomila, že poslanci z vládnucej strany by určite návrh zákona zamietli. „Pretože krajina sa musí pohnúť vpred…kabinet ma oprávnil prevziať vládnu zodpovednosť,“ povedal Valls poslancom.

Vláda dúfa, že reforma povzbudí firmy, aby prijímali zamestnancov. Francúzsky socialistický prezident Francois Hollande vyhlásil, že sa na budúci rok bude uchádzať o znovuzvolenie iba vtedy, ak zníži nezamestnanosť, ktorá je dlhodobo nad úrovňou 10 percent. Rozhodnutie vlády nerobiť kompromis a neoklieštiť ešte viac návrh zákonníka práce je zároveň silným signálom zahraničným investorom. Hoci premiér Valls zmiernil niektoré časti návrhu zákona v marci po protestoch študentov, stále obsahuje opatrenia poskytujúce viac pružnosti zamestnávateľom pri rokovaní so zamestnancami o pracovnom čase. Zároveň firmám poskytuje menej reštriktívne podmienky pri prepúšťaní z ekonomických dôvodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy