Český aeroholding vlani prvýkrát prispel do českého štátneho rozpočtu

České štátne firmy by mali viac prispievať do rozpočtu, pridať sa má aj pražské Letisko Václava Havla, predstavuje si ministerstvo financií. Informoval o tom portál ihned.cz.
Minister financií Andrej Babiš zo štátneho Českého aeroholdingu, pod ktorý letisko spadá, získal vlani dividendu 306 miliónov Kč (11,32 milióna eur). Tento rok počíta s 342 miliónmi Kč až 1,5 miliardy Kč.
„Bezprostrednou úlohou nového predstavenstva bolo vyviesť skupinu z červených čísel a rozvinúť jej skutočný potenciál, ktorý je absolútne mimoriadny. Vďaka stabilizácii ČSA, podstatnému zníženiu nákladov a zvýšeniu výnosov vyplatil štátu Český aeroholding v minulom roku prvýkrát v histórii dividendu,“ uviedol Andrej Babiš.
Samotné letisko však v strate nikdy nebolo, jeho zdroje mierili na záchranu stratových ČSA, čo ho finančne vyčerpávalo. Aeroholding vznikol pred piatimi rokmi len ako platforma, ktorá mala umožniť tok peňazí zo ziskového letiska do ČSA.
Informáciu o dividendách zverejnilo české ministerstvo financií. To zároveň potvrdilo, že na letisku príde do roku 2035 k veľkým investíciám v rozsahu 14 až 15 miliárd Kč. Práve na ne si však firma musí zarobiť. „Český aeroholding nebude čerpať financie zo štátneho rozpočtu a naopak bude investovať z vlastných zdrojov a za použitia bankového financovania,“ uisťuje ministerstvo vo svojej správe.
Do roku 2035 by letisko malo ročne vybaviť okolo 25 miliónov cestujúcich, čo znamená približne zdvojnásobenie súčasného počtu. Tým by prekonalo súčasný počet pasažierov viedenského letiska, ktoré vlani vybavilo necelých 23 miliónov cestujúcich.
Aeroholdingu pomáha rast počtu cestujúcich, lepšie hospodárenie aj ozdravenie Českých aerolínií, v ktorých už však štát drží len pätinový podiel.
Ďalšie peniaze do rozpočtu majú dodať napríklad ČEZ, Čepro, Budvar či Korado. Celkom má ísť až o 20 miliárd Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy