Zisk ING Groep v 1. kvartáli klesol o 29 %

Holandská banková skupina ING Groep, najväčší poskytovateľ úverov v krajine, zaznamenala v 1. kvartáli 2016 pokles zisku o 29 %. Dôvodom boli vyššie náklady spojené so splnením prísnejších požiadaviek na kapitálové rezervy a strata z obchodovania na finančných trhoch. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk najväčšej holandskej finančnej spoločnosti sa v 1. štvrťroku 2016 znížil na 1,26 miliardy eur z 1,77 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Analytici pritom počítali so ziskom na úrovni 1,24 miliardy eur.
Ziskové marže bánk v eurozóne tlačia nadol rekordne nízke úrokové sadzby Európskej centrálnej banky a tiež požiadavky na vyššie kapitálové rezervy.
Náklady ING na splnenie prísnejších kapitálových požiadaviek tak v 1. kvartáli vzrástli na 496 miliónov eur zo 174 miliónov eur pred rokom. Banka očakáva, že za celý rok sa vyšplhajú na 960 miliónov eur z vlaňajších 620 miliónov eur.
Obchodná divízia, ktorá ponúka produkty z oblasti tzv. risk manažmentu, sa v 1. kvartáli prepadla do červených čísiel a vykázala stratu 2 milióny eur, zatiaľ čo vlani ešte dosiahla zisk 149 miliónov eur. Dôvodom boli najmä nižšie príjmy z úrokov a obchodovania s akciami.
Čistý príjem celej skupiny ING z úrokov za tri mesiace do konca marca mierne vzrástol na 3,1 miliardy eur z 3 miliárd eur pred rokom.
Náklady banky na zlé úvery v sledovanom období klesli na 265 miliónov zo 432 miliónov eur v 1. kvartáli vlani. Prispelo k tomu zotavovanie holandskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy