Investovanie na tradičných trhoch: Akcie z USA a Európy by mali mať aj naďalej miesto v každom portfóliu

, Fidelity Foto: SITA/AP

Akciové trhy v USA a Európe počas uplynulých niekoľko desaťročí dominovali činnosti na globálnom akciovom trhu. Mali by sa investori zameraní na dlhodobé investovanie naďalej spoliehať na tieto "tradičné trhy" aj v budúcnosti?

Menové dopady pri investovaní do zahraničných akcií

Vysoká fluktuácia kurzu USD/EURO počas prvého štvrťroku 2016
Počas prvých troch mesiacov aktuálneho roka kurz medzi US dolárom a Eurom znova zaznamenal výraznú volatilitu. Kým výmenný kurz na začiatku roka bol 1.0887 USD voči Euru, k 31. marcu 2016 vzrástol na 1.1385. To predstavuje nárast vo výške 4,6 percenta. V rokoch 2014 a 2015 kurz naopak klesol o viac ako 10 percent za rok.

Dopady výmenných kurzov medzi menami Euro a USD mali v dlhodobom horizonte len  minimálne následky

Investori investujúci do akcií denominovaných v mene Euro tiež musia pri rozhodovaní o svojich investíciách brať do úvahy nielen vývoj cien akcií, ale aj kolísanie výmenných kurzov. Zmeny výmenných kurzov môžu dodatočne spôsobiť nárast výnosov z týchto investícií, ale môžu ich tiež znížiť.

Za uplynulých 25 rokov výmenný kurz Eura voči americkému doláru kolísal a v niekoľkých prípadoch zaznamenal výraznú volatilitu. V októbri 2000 hodnota Eura klesla na 0.8417 USD za jedno Euro a v marci 2008 dosiahla svoju najvyššiu hodnotu v tomto štvrťstoročí, vo výške 1.5812 USD za jedno Euro. Avšak analýza celého časového rámca ukazuje, že fluktuácie boli celkove slabšie. Kým Euro malo na konci 1990 hodnotu 1.3633 USD, o 25 rokov neskôr bol kurz 1.0887 USD.

 

Vysoké  kurzové riziká pre krátkodobé investičné časové obdobia
Veľmi vysoká fluktuácia medzi Euro a USD v niektorých prípadoch priniesla pre investorov v oblasti krátkodobých investícií veľmi vysoké kurzové riziká. V prípade 5-ročného časového rámca, ktorý tu analyzujeme, výmenný kurz kolísal v rozmedzí od 0.7 a 7.1 percenta. Kým investori v eurozóne v obdobiach medzi 1990 a 2000 ako aj od 2010 až 2015 dosiahli kurzové zisky, v rokoch 2000 až 2010 utrpeli výrazné kurzové straty.

Avšak pri pohľade na celé obdobie (1990 to 2015), výmenný kurz zaznamenal ročne zmenu len o 0.9 percenta. Z dlhodobého investičného pohľadu bolo kurzové riziko len minimálne.

Hodnota investície, ktorá je denominovaná v cudzích menách, môže v dôsledku kurzových zmien výrazne kolísať, najmä pri krátkodobých investíciách. Preto je vhodné, aby investor svoje investície rozložil do niekoľkých rôznych investičných regiónov a snažil sa dosiahnuť dlhodobejší investičný časový rámec.

Vyvážená pravdepodobnosť kurzových ziskov a strát
Od konca roku 1990 do konca 2015 bola pravdepodobnosť dosiahnutia kurzového zisku za obdobie 1 mesiaca okolo 50 percent. V 14 z 25 kalendárnych rokov bol dosiahnutý kurzový zisk.

Kurzové riziko s dĺžkou investičného obdobia klesá
Graf výnosov ukazuje kurzové  zisky alebo straty dosiahnuté za každý rok v časovom rozmedzí rokov 1990-2015.  Investor z eurozóny bol v, ktoré sú zvýraznené červenou farbou. V rokoch označených zelenou, investor dosiahol kurzový zisk vo výške aspoň 1 percenta za rok.

Z grafu ziskov jasne vyplýva, že kurzový dopad sa v závislosti od predlžujúceho sa investičného obdobia zmenšuje. Po prekročení investičného časového obdobia 15 rokov sa vyskytlo len niekoľko období, kedy boli zaznamenané pozitívne alebo negatívne kurzové dopady presahujúce 1 percento.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy