Európska komisia zhoršila prognózu rastu eurozóny

Podľa Európskej komisie sa hospodárstvo eurozóny v tomto roku zväčší o 1,6 %, čiže o 0,1 percentuálneho bodu menej, ako predpovedala vo februári.

Rast ekonomiky eurozóny bude v tomto roku pomalší, ako sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to Európska komisia (EK) vo svojej prognóze, ktorú zverejnila v utorok. Hrubý domáci produkt (HDP) 19-člennej eurozóny by mal podľa EK v tomto roku posilniť o 1,6 %, čiže o 0,1 percentuálneho bodu menej, ako komisia predpovedala vo februári. Na budúci rok očakáva EK rast eurozóny o 1,8 %. Pred tromi mesiacmi rátala s budúcoročným rastom o 1,9 %.

EK zároveň očakáva pomalší rast spotrebiteľských cien, ako predpovedala vo februári. V tomto roku predpokladá infláciu na úrovni 0,2 %, pričom predošlá predikcia rátala s rastom cien o 0,5 %. V budúcom roku by ceny v eurozóne podľa EK mali stúpnuť o 1,4 %. „Ekonomické zotavovanie v Európe pokračuje, ale globálny kontext je menej nápomocný, ako bol,“ povedal podpredseda komisie Valdis Dombrovskis. EK upozornila na vonkajšie riziká spôsobené možnosťou pomalšieho rastu Číny a ďalších nových trhových ekonomík, zhoršujúcim sa geopolitickým napätím a náhlymi pohybmi cien ropy.

Nemecká ekonomika sa podľa EK v tomto a budúcom roku zväčší o 1,6 %. Predchádzajúca prognóza rátala s jej rastom v oboch rokoch o 1,8 %. Predikciu pre Francúzsko komisia nezmenila a predpokladá posilnenie o 1,3 % v tomto roku a o 1,7 % v roku 2017. Grécko je jedinou ekonomikou eurozóny, v prípade ktorej komisia očakáva v tomto roku pokles HDP, a to o 0,3 %. V budúcom roku by však grécke hospodárstvo malo opäť rásť, pričom by sa malo zväčšiť o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy