Jednoduché investičné počty: Za ako dlho dokážem zarobiť raz toľko?

, the pfengineer.com Foto: thinkstock

Nie každý, kto sa púšťa do investovania, musí byť zákonite profesionál, zhodnotiť svoje peniaze na trhu dnes môže prakticky ktokoľvek. A že to nie je vôbec ťažké, potvrdzuje aj takzvané pravidlo 72.

Pravidlo 72 predstavuje jednoduchý spôsob, ako si dokážete vypočítať, za ako dlho sa zdvojnásobí hodnota vkladu alebo investície pri fixnom výnose. K výsledku sa dopracujete tak, že číslo 72 vydelíte garantovaným či predpokladaným ročným výnosom. Napríklad pri ročnom výnose 5 %, čo je dnes v niektorých prípadoch dosť žartovné, sa investícia zdvojnásobí za 14,4 roka, pri výnose 10 % ročne už za 7,2 roka.

Natíska sa otázka, ako dlho potrvá zdvojnásobenie hodnoty investície na akciových trhoch. Rozhodujúci je samozrejme konkrétny výber titulov, pokiaľ ale celú rovnicu zjednodušíme tým, že za akciový trh budeme považovať iba akcie veľkých amerických spoločností, dôjdeme k číslu 7,35. Ročný výnos z investovania do akcií veľkých amerických spoločností sa totiž v dlhodobom horizonte pohybuje okolo 9,8 %.

Nasledujúci graf ukazuje, že medzi rokmi 1925 a 2015 investori na zdvojnásobenie vstupnej investície potrebovali najmenej 1,9 roka a najviac 17,4 roka (za veľmi zjednodušujúceho predpokladu, že vždy urobili jednorazovú investíciu presne k 31. decembru).

Štatisticky pravdepodobnejšie je, že vám na zdvojnásobenie hodnoty vstupnej investície bude pri jednorazovom nákupe akcií veľkých amerických spoločností stačiť sedem a menej rokov. Od 20. rokov 20. storočia bol takto dlhý horizont dostačujúci v 53 prípadoch (takmer 64 %). Rozhodne tak nemožno tvrdiť, že v päťdesiatich rokoch je človek na investovanie starý.

Ľudia, ktorí sa na trhu popálili, často ostatných od investovania odrádzajú s tým, že sa obchodovanie na burze vyrovná hraniu rulety. Väčšinou ale za ich neúspechom treba vidieť zbrklosť, nezriedka sa totiž na trh púšťajú bez jasnej stratégie a kupujú jednotlivé tituly, ktoré aktuálne posilňujú, v dobrej  viere, že priaznivý trend bude pokračovať. Namiesto toho by sa ale radšej mali pokúsiť peniaze zhodnotiť prostredníctvom výrazne menej rizikových a menej volatilných indexových fondov.

V kasíne platí, že čím dlhšie hráte, tým väčšia je pravdepodobnosť, že o všetko prídete. V investovaní je to presne naopak – čím dlhšie na trhu budete, tým viac rastie pravdepodobnosť, za predpokladu, že budete investovať racionálne, že skončíte výrazne v čiernych číslach.

Súvisiace články

Aktuálne správy