Rusi budú mať centrum pre nové reformy, Putin sa zatiaľ zmenám tvrdo bráni

, Bloomberg Foto: TASR/AP

Ruská vláda schválila triezvu projekciu ďalšieho ekonomického vývoja. Výhľad je tak zlý, že prezident Vladimir Putin možno dokonca začne počúvať názory ekonómov. Súčasná ruská vláda podľa všetkého žije v akomsi paralelnom vesmíre, v ktorom je jej krajina obkľúčená nepriateľským Západom a bojuje o prežitie s hrozivou globálnou hegemóniou.

Ak by sme žili v inej ére, vláda by sa uchýlila k veľmi neobvyklým ekonomickým teóriám a začala by manipulovať s údajmi, aby sa o skutočnom stave ekonomiky nedozvedeli občania. K takému niečomu ale nedochádza.

Ministerstvo hospodárstva sa snaží nájsť dôvody na optimizmus a poukazuje na to, že v prvom štvrťroku došlo k rastu aktivity v niektorých sektoroch výroby. Nesnaží sa však zastierať, že recesia pokračuje a klesajú reálne mzdy. Ministerstvo očakáva, že tento rok klesne produkt o 0,2 %, podľa ekonómov by ale pokles mal dosiahnuť 1,3 %. Pre rok 2017 ministerstvo očakáva len 0,8 % rast, zatiaľ čo konsenzus agentúry Bloomberg hovorí o raste vo výške 1,3 %. Ruská vláda sa obáva, že v nasledujúcich rokoch by došlo k utlmeniu  ekonomickej aktivity.

Riaditeľ štátom vlastnenej Sberbank, German Gref, navrhol zavedenie niekoľkých reforiem. Vláda sa teraz k niektorým z nich obracia. Podľa týchto návrhov by malo byť založené čiastočne nezávislé centrum pre nové reformy a na jeho čele bude stáť bývalý minister financií Alexej Kudrin. Jeho politická pozícia je dostatočná na to, aby dal think tanku potrebnú váhu a Putin ho plne podporuje. "Kudrin je výborný expert a ak chce prispieť k riešeniu problémov nášho národa, prečo nie," vyhlásil vo svojom poslednom vystúpení pred voličmi Putin.

Kudrin svoju víziu predstavil v prejave prednesenom na konci apríla. Hovoril o tom, že súčasný právny systém a vládne intervencie v spoločnosti sú "kľúčovými prekážkami ďalšieho rozvoja". Spomenul tiež, že "ak súčasné inštitúcie neprejdú reformami, povedú náš systém smerom k dlhodobej stagnácii". Rusko sa tak podľa neho nachádza na pokraji spoločenských zmien a reforiem. Kudrin sa zjavne snaží, aby o potrebných zmenách hovoril čo najjemnejšie. Jednoducho povedané, problém spočíva v tom, že Kremeľ musí zmeniť skorumpovaný a násilnícky systém, ktorý slúži len vyvoleným, ktorí sa zoskupili okolo Putina. V opačnom prípade bude vláda čeliť nepokojom.

Kudrin vo svojom prejave varoval, že ekonómovia síce môžu prísť s výbornými návrhmi a plánmi, tie však môžu "naraziť do steny politického odporu". On sám verí, že Putin chápe vážnosť situácie a nutnosť zmien predtým, ako dôjde k najhoršiemu. Putin mu však nič nesľúbil a výraz "prečo nie" len ukazuje, že si je vedomý Kudrinových zámerov. Bývalý minister tiež vo svojom prejave použil výraz "perestrojka", ktorý bol používaný v spojitosti so snahami modernizovať sovietsky systém na konci osemdesiatych rokov. Nie je náhoda, že opatrný Kudrin toto slovo použil, evidentne sa domnieva, že sú nutné drastické opatrenia na to, aby Putinov režim prežil.

Pochybujem o tom, že rovnaké presvedčenie zastáva aj Putin. Ten trpí nostalgiou za sovietskymi časmi, žiadny ucelený plán o ďalšom postupe ale nemá. Jeho doterajší postoj ku Kudrinovi len naznačuje, že je otvorený jeho názorom. Je to lepšie ako nič, ale súčasný režim bude tvrdo vzdorovať pokusom presadiť hlboké zmeny. Kudrin a ďalší poprední ekonómovia sa môžu snažiť, koľko len chcú, ale Rusko sa bude vyspelým ekonomikám ďalej strácať.

 

Autorom je Leonid Bershidsky.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy