Dve pätiny domácností predpokladajú, že sa im tento rok podarí vytvoriť úspory

, Poštová banka Foto: thinkstock

Aké sú názory bežných slovenských rodín na ekonomickú situáciu v tomto roku? Očakávajú, že sa zlepší alebo naopak, zhorší? A aké očakávania majú ohľadom svojej finančnej situácie, sporenia či realizovania väčších nákupov a investícií? Na názory slovenských rodín sa pozreli analytici Poštovej banky na základe údajov Spotrebiteľského barometra I. Štatistického úradu SR.

Očakávania domácností týkajúce sa vývoja v ekonomike a na trhu práce sa oproti predchádzajúcim mesiacom výrazne zlepšili. Viac než pätina slovenských rodín predpokladá, že slovenskej ekonomike sa v tomto roku bude dariť lepšie ako vlani. A dve pätiny očakávajú, že ekonomická situácia zostane rovnaká ako vlani. Skracovanie radov nezamestnaných na úradoch práce počas tohto roka očakáva až 37 % domácností a ďalšia tretina si myslí, že miera nezamestnanosti zostane nezmenená. Inflácia zostane podľa názoru 31 % domácností rovnaká ako vlani a podľa pätiny klesne. Zvyšné dve pätiny našich rodín sa domnievajú, že ceny v tomto roku už porastú.

 Aký vývoj v ekonomike očakávajú slovenské domácnosti
 Ekonomická situácia – zostane rovnaká  39 % domácností
 Ekonomická situácia – zlepší sa  23 % domácností
 Nezamestnanosť – zostane rovnaká  32 % domácností
 Nezamestnanosť – klesne  37 % domácností
 Inflácia – zostane rovnaká  31 % domácností
 Inflácia – vzrastie  39 % domácností
 Inflácia – klesne  19 % domácností
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa Spotrebiteľský barometer, ŠÚ SR

Zlepšenie svojej finančnej situácie v tomto roku očakáva 18 % slovenských domácností. Takmer dve pätiny našich rodín sa zároveň domnievajú, že budú schopné vytvárať si určité úspory. Tento podiel sa oproti predchádzajúcim mesiacom zvýšil. To je pozitívom pre našu ekonomiku, pretože práve úspory používame na kúpu finančne náročnejších tovarov. Jednou z finančne najnáročnejších investícií je rekonštrukcia bytu alebo domu, ktorú tento rok zamýšľa uskutočniť 15 % našich rodín. Z barometra taktiež vyplynulo, že rovnaká časť domácností má počas tohto roka v pláne zvýšiť svoje výdavky na kúpu bielej alebo čiernej techniky, nábytku, kobercov či iného bytového zariadenia.

 Akú finančnú situáciu očakávajú slovenské domácnosti v tomto roku
 Zlepšenie svojej finančnej situácie očakáva  18 % domácností
 Schopnosť vytvárať úspory očakáva  37 % domácností
 Rekonštruovať svoje bývanie plánuje  15 % domácností
 Zvýšiť výdavky na kúpu bielej a čiernej techniky, nábytku, kobercov a pod. plánuje  16 % domácností
 Kúpu auta má v pláne zrealizovať  6 % domácností
 Kúpiť alebo postaviť dom, byt alebo chatu plánuje  3 % domácností
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky na základe výsledkov Spotrebiteľský barometer, ŠÚ SR

Nákladnou záležitosťou pre väčšinu slovenských domácností je aj výmena starého auta za nové. Počas roka 2016 si plánuje urobiť radosť novým automobilom 6 % slovenských domácností. Nájdu sa ale aj takí Slováci, ktorí sa tento rok plánujú pustiť aj do takej „megainvestície“, akou je kúpa bytu alebo stavba rodinného domu či chaty. Zaobstarať si nové bývanie majú tento rok v pláne 3 % slovenských domácností. V prípade kúpy bytu či domu, rovnako aj ako v prípade rekonštrukcie príbytku, ale musíme zväčša siahnuť na svoje úspory alebo požiadať o úver z banky.

A aké sú finančné možnosti našich domácností? Takmer polovica slovenských rodín dokáže sporiť a teda si časť svojho príjmu odkladať „bokom“. To je určite pozitívna správa aj  pre celú ekonomiku. Nasporené prostriedky totiž môžu výhodne investovať, uložiť do bánk  na termínované vklady, aby sa zhodnocovali alebo použiť na kúpu finančne náročnejších statkov. Vo všeobecnosti sa odporúča, že každý z nás by si mal dokázať každý mesiac odložiť minimálne 10 % zo svojho príjmu. Zlou správou však je, že až 37 % našich domácností ale nie je schopných sporiť vôbec a žije takpovediac od výplaty k výplate. Ide o domácnosti, ktoré sa síce nezadlžujú, problém však môže nastať v prípade mimoriadnych výdavkov, ktoré nemusia mať z čoho vykryť. Necelá pätina (presnejšie 17 %) slovenských domácností však nielenže nedokáže šetriť, ale preto, aby vyžili, musia buď siahať na svoje úspory alebo žiť na dlh. 

 Aké sú finančné možnosti slovenských rodín
 Dokážu sporiť a teda časť príjmu si odkladať  45 % domácností
 Žijú od výplaty k výplate  37 % domácností
 Siahajú na svoje úspory alebo sa zadlžujú  17 % domácností
 Nevedia posúdiť  1 % domácností
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa Spotrebiteľský barometer, ŠÚ SR

Autorom je Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Súvisiace články

Aktuálne správy