Správa OPEC a neistota ohľadne dohody o zmrazení ťažby znížili ceny ropy

Ceny ropy dnes zaznamenali pokles, keď trhy ovplyvnili informácie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že rast dopytu po komodite bude slabší a navyše, Rusko oznámilo, že na blížiacej sa schôdzke o riešení nadmerných zásob sa dá očakávať iba "voľnejšia dohoda".

Ceny ropy dnes zaznamenali pokles, keď trhy ovplyvnili informácie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že rast dopytu po komodite bude slabší a navyše, Rusko oznámilo, že na blížiacej sa schôdzke o riešení nadmerných zásob sa dá očakávať iba „voľnejšia dohoda“. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ropný kartel v stredu (13.4.) znížil prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku. Dôvodom sú najmä obavy týkajúce sa ekonomického vývoja v Latinskej Amerike a Číne. To signalizuje, že prebytok na trhu bude tento roky vyšší, než sa čakalo. Podľa OPEC vzrastie svetový dopyt po rope v roku 2016 o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je o 50.000 barelov denne menej, než kartel očakával doteraz.
Okrem toho ruský minister energetiky Alexander Novak informoval, že dohoda o zmrazení produkcie ropy, ktorá by mala byť výsledkom schôdzky ropných producentov tento víkend v Katare, bude formulovaná len veľmi voľne. Ako uviedol, „pôjde skôr o džentlmenskú dohodu“. Ďalší ruský zdroj dodal, že „podpísanie záväznej dohody sa neplánuje“.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júnovým kontraktom klesla v skorých ranných hodinách o 50 centov (1 %) na 43,66 USD (38,64 eura) za barel. Pokles približne o 1 % zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji, pričom klesla na 41,60 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy