Ťažká situácia na trhu s oceľou: U.S. Steel prepustí 25 percent svojich pracovníkov

, triblive.com Foto: TASR/František Iván

U.S. Steel Corp. Prepustí štvrtinu zamestnancov v severnej Amerike, výrobca ocele čelí slabému dopytu a nízkym cenám kovov. Spoločnosť sa chystá aj na škrty v radoch zamestnancov vo svojej oceliarni na Slovensku, podrobnosti ale zatiaľ nezverejnila.

V stredu tak prišlo o prácu asi 750 zamestnancov, prevažne z administratívnych pracovných miest. Tento krok  spochybnil všetky signály, že sa oceliarsky priemysel začína spamätávať z prudkého prepadu v minulom roku, v ktorom U.S. Steel vykázal stratu 1,5 miliardy dolárov.

Znižovanie stavov v U.S. Steel podčiarkuje trvalý pokles v priemyselnej sily v Amerike za posledné desaťročia. Spoločnosť bola jedným z najväčších zamestnávateľov, s viac ako 300 000 pracovníkmi v rokoch po druhej svetovej vojne. Po ohlásenom prepúšťaní bude spoločnosť zamestnávať asi 20 000 pracovníkov v Severnej Amerike. To hovoríme o 15 – tom najväčšom producentovi ocele na svete za minulý rok.

Scvrkávanie sa spoločnosti bolo výrazné najmä od finančnej krízy v roku 2008, keď vážna globálna recesia spôsobila prudký pokles dopytu po oceli. Krátko si U.S. Steel dokázal polepšiť v roku 2010, ale bol to len dočasný výkyv, ceny ocele zostali nízko, navyše sa zvýšil lacnejší dovoz a predaj klesol aj kvôli cenovom prepade v ropnom a plynárenskom priemysle. Vlani produkcia klesla o 36 percent oproti roku 2008, tržby klesli v rovnakom období o 51 percent. Kým v roku 2008 mal gigant zisk vo výške 2,1 miliárd dolárov, vlani vyčíslil stratu 1,6 miliardy. "Americká oceľ sa snaží prežiť," povedal John Tumazos, hutnícky analytik z New Jersey. "Existuje celý rad ukazovateľov na trhu s oceľou, ktoré nie sú príliš dobré."

Dopyt po produktoch oceliarní zo stavebného sektora je slabá, pridáva sa tak k pomalému predaju potrubí na transport ropy. Lacný dovoz z Číny tlačí ceny dolu. Napriek značnému protivetru,boli v tomto roku určité náznaky, že by sa oceliarsky priemysel mohol zotaviť. Pomohlo hlavne zavedenie cla na dovoz ocele z Číny a iných krajín, aby sa predišlo nekalej konkurencii. Niekoľko výrobcov následne oznámilo zvýšenie cien. Čínska vláda oznámila, že zníži kapacitu výroby ocele, takže americkí výrobcovia ocele môžu dúfať, že globálny nadbytok kovu by sa tým zmiernil.

Avšak pokračovanie zoštíhľovania firmy naznačuje, že manažéri neveria pozitívnemu vývoju pokiaľ ide o dostatočnú silu na elimináciu finančných strát, vyhlásil Andrew Lane, analytik Morningstar. "Myslím, že vedenie uznáva, že nedokáže povstať z tohto poklesu a preto musí použiť všetky nástroje, ktoré má dnes po ruke, aby znížilo nákladovú štruktúru a zvýšilo rentabilitu," povedal Lane.

U.S. Steel vďaka znižovanie nákladov, zefektívneniu činností a zvýšeniu efektivity dosiahol úspory v celkovej výške 1,4 miliardy dolárov za ostatné dva roky.

"Prepúšťanie je súčasť prebiehajúceho prispôsobovania úrovne zamestnancov a operácií v dôsledku náročných podmienok na trhu, vrátane nestále ceny ropy, poklesu cien ocele a nekalých praktík v dovoze," povedala hovorkyňa spoločnosti Sarah Cassellaová.  U.S.  Steel bude reštrukturalizovať aj svoju oceliareň na Slovensku, počet prepustených pracovníkov ale hovorkyňa odmietla konkretizovať. "Celkový počet zamestnancov ovplyvnených týmto krokom bude závisieť na prevádzkových a obchodných potrebách," uviedol Cassella, s tým, že viac podrobností o reštrukturalizácii dnes neuvedie. Firma na Slovensku zamestnávala 12 200 pracovníkov ku koncu minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy