Zisk svetového výrobcu osív Monsanto klesol v 2. kvartáli o vyše 25 %

Americká agrochemická spoločnosť Monsanto oznámila za 2. kvartál svojho obchodného roka pokles zisku o vyše štvrtinu, pod čo sa podpísali slabšie tržby z predaja osív a herbicídu Roundup. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Najväčší producent osív na svete uviedol, že za 2. kvartál obchodného roka 2015/2016, teda v období od decembra do konca februára, dosiahol zisk 1,06 miliardy USD (935,07 milióna eur), čo medziročne znamená pokles o 25,4 %. Zisk na akciu klesol z 2,92 USD na 2,41 USD, čím firma mierne zaostala za odhadmi trhov. Tie očakávali zisk na akciu na úrovni 2,45 USD.
Tržby klesli takmer o 13 % na 4,53 miliardy z 5,2 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka. Aj v tomto ukazovateli spoločnosť zaostala za odhadmi trhov. Tie očakávali pokles tržieb len na 4,78 miliardy USD.
Hodnotu tržieb ovplyvnili klesajúce ceny agrokomdít ako kukurica, sója a pšenica, čo znížilo dopyt farmárov po geneticky upravovaných osivách americkej spoločnosti. Výsledky firmy negatívne ovplyvnil aj silný kurz dolára, ktorý zdražil produkty Monsanta, vrátane jej herbicídu Roundup, v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy