SB výrazne zhoršila prognózu rastu ruskej ekonomiky

Svetová banka (SB) zhoršila svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP. Ruský hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2016 klesne o 1,6 %, predpokladá SB.

Svetová banka (SB) zhoršila svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.
Ruský hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2016 klesne o 1,6 %, predpokladá SB. Hlavnými dôvodmi sú nízke ceny ropy a medzinárodné sankcie. SB tiež varovala pred nárastom chudoby v krajine.
Aktuálna predpoveď SB je výrazne horšia, než predchádzajúca z decembra 2015. Banka vtedy počítala tento rok so znížením ruského HDP len o 0,7 %. Je tiež pesimistickejšia, než prognóza Medzinárodného menového fondu (MMF) z januára, ktorá počíta s poklesom o 1 %.
Hlavná ekonómka SB pre Rusko Birgit Hanslová ocenila politiku ruskej centrálnej banky, ktorá viedla k obmedzeniu inflácie. Varovala však pred pokračujúcim tlakom na vládne financie.
Ruský štatistický úrad v marci uviedol, že v roku 2015 sa počet Rusov, ktorí žili v chudobe, zvýšil o 3,1 milióna. SB uviedla, že tento trend bude pokračovať a počet ľudí žijúcich v chudobe by sa mal vrátiť na úroveň z roku 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy