Kurz eura vzrástol nad 1,14 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa dostal nad úroveň 1,14 USD/EUR a je najvyšší od vlaňajšieho októbra. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura sa dnes vyšplhal až na 1,1412 USD/EUR. Neskoro popoludní sa spoločná európska mena predávala po 1,1403 USD, pričom ráno jej kurz padol až na 1,1310 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1385 (v stredu: 1,1324) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8784 (0,8831) eura.
Euro dnes podporila správa o vývoji inflácie v eurozóne, ktorá sa nečakane zrýchlila. Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií a potravín, v marci medziročne vzrástol o 1 %. Celkovo sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,2 %.
„Údaje o inflácii ukázali záblesk svetla na konci tunela,“ uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. „Tie údaje by mohli trochu znížiť tlak na ECB, aby ešte viac uvoľnila menovú politiku.“ To utlmilo očakávania, že menová politika v USA a eurozóne sa budú čoraz viac rozchádzať. V utorok (29. 3.) dala šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová jasne najavo, že Fed bude zvyšovať úrokové sadzby len pomaly. Rieke však nepočíta s dlhším posilňovaním eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy