Počet úmrtí pri dopravných nehodách v EÚ vlani vzrástol

Počet úmrtí pri dopravných nehodách v Európskej únii vlani medziročne opäť vzrástol. Hoci EÚ dokázala od roku 2010 neustále znižovať počet obetí nehôd, vlani sa trend obrátil. Kým v roku 2010 zomrelo na cestách 63 ľudí na milión obyvateľov a v roku 2014 počet klesol na 51, vlani sa číslo zvýšilo na 51,5. Informovala o tom agentúra APA.
Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová označila tento trend za alarmujúci. „Počas posledných desaťročí sme dosiahli pozoruhodné výsledky pri znižovaní počtu úmrtí na cestách, súčasná situácia je však alarmujúca,“ povedala Bulcová. „Ak chce Európa splniť cieľ a do roka 2020 znížiť počet mŕtvych o polovicu, musí sa urobiť viac.“ Bulcová vyzvala členské štáty, aby posilnili kampane zamerané na zvýšenie bezpečnosti a dohľadu nad cestnou premávkou. Hoci uznáva, že sa to spája s vyššími nákladmi, tie však ani zďaleka nedosiahnu odhadovaných 100 miliárd eur vo forme sociálnych nákladov, ktoré sa spájajú s úmrtiami pri dopravných nehodách.
Bulcová za najdôležitejšiu príčinu vlaňajšieho vývoja označila nárast počtu nehôd v mestách, pri ktorých došlo k zraneniu alebo usmrteniu zraniteľných účastníkov premávky, čiže chodcov a cyklistov. Podľa jej slov práve chodci a cyklisti vlani tvorili väčšinu zo 135.000 zranených osôb pri nehodách.
Najnižší počet úmrtí vlani vykázala Malta s 26 obeťami na milión obyvateľov, po nej nasledujú Švédsko (27) a Holandsko (28). Najviac obetí nehôd – 95 na milión obyvateľov – bolo v Rumunsku a Bulharsku, ako aj v Lotyšsku (94).
Viac než 10-percentný medziročný nárast počtu úmrtí vlani zaznamenalo Rakúsko (10 %), Cyprus (27 %), Fínsko (15 %), Chorvátsko (13 %) a Slovinsko (11 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy