Počet nezamestnaných v Nemecku v marci klesol

Počet nezamestnaných ľudí v Nemecku v marci v porovnaní s februárom klesol o 66.000 zhruba na 2,85 milióna, čo predstavuje najnižšiu marcovú úroveň za posledných 25 rokov. V medziročnom porovnaní bolo nezamestnaných o 87.000 menej. Podľa dnešného oznámenia Spolkového úradu práce (BA) miera nezamestnanosti klesla o 0,1 percentuálneho bodu na 6,5 %. Informovala o tom agentúra DPA.
„Trh práce sa aj naďalej vyvíja pozitívne. Po očistení o sezónne vplyvy sa síce nezamestnanosť nezmenila, avšak zamestnanosť s povinnými odvodmi do sociálnej poisťovne sa opäť zvýšila,“ povedal šéf BA Frank-Jürgen Weise. Počet nezamestnaných očistený o sezónne vplyvy stagnoval na úrovni približne 2,73 milióna.
Podľa BA dôvodom poklesu neočisteného počtu nezamestnaných bolo obvyklé jarné oživenie, ktoré sa na trhu práce už tradične začína v marci. Po zime totiž začínajú sezónne odvetvia, napríklad, stavebníctvo, znova prijímať ľudí, ktorí sa počas chladného ročného obdobia prihlásili na úradoch práce. Na druhej strane, marcové oživenie je o niečo slabšie než v posledných troch rokoch. Podľa odborníkov bola jednou z príčin mierna zima, počas ktorej nezamestnanosť nevzrástla tak výrazne ako po minulé roky.
Na vzostupe je celková zamestnanosť a rovnako aj počet ľudí s trvalým pracovným pomerom. Podľa aktuálnych údajov Spolkového štatistického úradu sa vo februári tento počet oproti januáru zvýšil o 52.000 na 43 miliónov, údaj je očistený o sezónne vplyvy. V medziročnom porovnaní ide o zvýšenie o 543.000.
Zamestnanosť očistená o sezónne vplyvy, ktorá spadá do povinných odvodov do systému sociálneho poistenia, sa podľa BA od decembra do januára zvýšila o 55.000 na 31 miliónov. V medziročnom porovnaní tak trvalý pracovný pomer získalo o 731.000 ľudí viac. Aktuálnejšie údaje BA neposkytol.
Dopyt spoločností po nových zamestnancoch je aj naďalej vysoký. Počet voľných pracovných miest v marci dosiahol 635.000, čiže o 92.000 viac než v rovnakom období minulého roka. Najžiadanejšou je pracovná sila v oblasti mechatroniky, energetiky, elektrotechniky, dopravy a logistiky, ako aj v oblasti predaja.

Súvisiace články

Aktuálne správy