S&P zhoršila výhľad ratingu Číny zo stabilného na negatívny

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) zhoršila výhľad ratingu Číny zo stabilného na negatívny.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) zhoršila výhľad ratingu Číny zo stabilného na negatívny. To signalizuje, že v budúcnosti by mohla Číne znížiť aj ratingové hodnotenie. S&P v odôvodnení uviedla, že transformácia Číny na ekonomiku, ktorej motorom je domáca spotreba, a nie priemysel, postupuje pomalšie, ako pôvodne odhadovala. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Úverový rating Číny však zatiaľ zostáva na úrovni AA-/ A-1+, ale s negatívnym výhľadom. “Revidovali sme výhľad, aby odrážal naše očakávania,“ uviedla S&P vo svojom vyhlásení, v ktorom tiež konštatuje, že ekonomické a finančné riziká, ktoré ohrozujú úverovú spoľahlivosť čínskej vlády, sa postupne zvyšujú.
Agentúra sa pritom opiera o predpoklad, že druhá najväčšia svetová ekonomika v nasledujúcich piatich rokoch zaznamená mierny pokrok pri dosahovaní novej ekonomickej rovnováhy (pri prechode na nový model hospodárstva poháňaného domácou spotrebou) aj pri spomalení tempa rastu úverov.
Tempo rastu čínskeho hospodárstva v nasledujúcich troch rokoch dosiahne alebo prekročí 6 %, predpovedá S&P. Očakáva však, že miera investícií bude možno o dosť vyššia ako 30 až 35 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je úroveň, ktorú agentúra považuje za udržateľnú.
„Podľa nášho názoru tieto očakávané trendy môžu oslabiť odolnosť čínskej ekonomiky voči otrasom,“ domnieva sa S&P, podľa ktorej bude mať čínska vláda k dispozícii len obmedzené politické prostriedky ako podporiť ekonomiku, čo zvyšuje pravdepodobnosť výraznejšieho spomalenie hospodárskeho rastu Číny, ktorý vlani dosiahol 6,9 %.
S&P môže v budúcnosť pristúpiť k zhoršeniu samotného ratingu Číny, ak stúpne pravdepodobnosť, že sa vláda bude snažiť stabilizovať hospodársky rast na úrovni 6,5 % oveľa rýchlejším zvyšovaním úverov, ako bude tempo rastu nominálneho HDP. A naopak, rating Číny sa môže stabilizovať, ak sa rast úverov zmierni.

Súvisiace články

Aktuálne správy