Nízke ceny ropy nemusia byť pozitívnym faktorom pre globálnu ekonomiku

Medzinárodný menový fond (MMF) spochybnil tézu, že nízke ceny ropy sú vo všeobecnosti pozitívne pre globálnu ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Ceny ropy sú už vyše jeden a pol roka stále nízke, ale náš výhľad pre svetovú ekonomiku, ktorý bude zverejnený v apríli, ukáže, že očakávaný impulz pre globálnu ekonomiku stále chýba,“ uviedol vo štvrtok (24.3.) hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld spolu s ďalšími dvomi kolegami na blogu MMF.
Šéfka MMF Christine Lagardeová prednedávnom na stretnutí skupiny G20 v Šanghaji uviedla, že nevylučuje ďalšie zníženie prognóz pre globálnu ekonomiku. Fond v januári skresal svoje predpovede pre tento aj budúci rok o 0,2 percentuálneho bodu na 3,4 % v roku 2016 a 3,5 v roku 2017.
Od júna 2014 sa ceny ropy podľa údajov MMF prepadli približne o 65 % alebo 70 USD (62,76 eura) na barel (159 litrov). Takmer paralelne s tým sa však tiež spomalil rast ekonomík mnohých krajín. To podľa Obstfelda znepokojilo mnohých pozorovateľov aj MMF. Doteraz sa totiž vo všeobecnosti predpokladalo, že pokles ceny ropy má pozitívny vplyv na globálnu ekonomiku. Kľúčovým predpokladom takejto myšlienky je, že negatíva, ktoré pocítia producentské krajiny, ako sú napríklad Saudská Arábia alebo Rusko, viac než vyvážia pozitívne vplyvy na ekonomiky spotrebiteľských štátov.
Podľa Obstfelda však vývoj na akciových trhoch v posledných týždňoch a mesiacoch túto myšlienku nepodporuje. Kurzy akcií v posledných šiestich mesiacoch skôr klesli, keď ceny ropy padli. Preto sa zdá, že súvislosť medzi cenami ropy a rastom je komplikovanejší, než sa doteraz predpokladalo. Jedným z dôležitých faktorov je aj menová politika a vývoj úrokových sadzieb. „Argumentujeme, že výhody pre svetovú ekonomiku vyplývajúce z nízkej ceny ropy sa zrejme paradoxne objavia až vtedy, keď všeobecný vývoj cien smeruje mierne hore a keď sa priemyselné krajiny lepšie naučia správať v prostredí nízkych úrokových sadzieb,“ uviedol Obstfeld a jeho kolegovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy