Počet dronov v USA sa do roku 2020 zhruba strojnásobí

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) odhaduje, že na konci roka 2020 bude oblohu nad Spojenými štátmi križovať približne 7 miliónov dronov. To je takmer trojnásobne viac ako úrad očakáva na konci tohto roka. Informovala o tom agentúra AFP.
Podľa FAA sú tieto nepilotované letecké systémy najrýchlejšie rastúcim odvetvím aviatiky. Úrad predpovedá, že na konci tohto roka sa bude v USA využívať približne 2,5 milióna dronov.
To, ako sa bude ďalej vyvíjať trh s dronmi, však závisí aj od budúcich bezpečnostných a regulačných opatrení, ktoré zavedie americká vláda. FAA v tejto súvislosti uviedol, že vlani už americká administratíva podnikla v tomto smere prvé kroky.
V decembri 2015 zverejnil FAA pravidlá pre registráciu malých nepilotovaných strojov s hmotnosťou nad 250 gramov, ale nižšou ako 25 kilogramov, vrátane pravidiel pre náklad, ako sú napríklad namontované kamery.
FAA odhaduje, že počet dronov, ktoré sa využívajú na rôzne koníčky, stúpne z tohoročných 1,9 milióna na 4,3 milióna kusov, zatiaľ čo počet dronov pre komerčné využitie sa v sledovanom období zvýši zo 600.000 na 2,7 milióna kusov.
Úrad ale zároveň dodal, že prognóza pre komerčné využite dronov sa robí ťažšie vzhľadom na rýchle tempo rastu tohto trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy