Spotrebiteľské ceny v Japonsku vo februári stagnovali

Trh očakával, že japonský index spotrebiteľských cien, ktorý zahŕňa ropné produkty, ale nezahŕňa premenlivé ceny čerstvých potravín, sa medziročne zvýši o 0,1 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Japonsku sa vo februári medziročne nezmenila, keďže jej rast brzdili nízke ceny energií a slabá spotreba. Vyplýva to z vládnych údajov, ktoré zverejnili v piatok. Index spotrebiteľských cien, ktorý zahŕňa ropné produkty, ale nezahŕňa premenlivé ceny čerstvých potravín, sa vo februári medziročne nezmenil. Trh očakával, že tento index sa medziročne zvýši o 0,1 percenta.

Dôvodom utlmenia inflácie bol pokračujúci pokles cien palív, keďže zlacnenie energií o 10,9 % vykompenzovalo mierne zvýšenie cien takých tovarov, ako sú spracované potraviny, ubytovanie v hoteloch a televízne prijímače. Index spotrebiteľských cien, ktorý zostavuje japonská centrálna banka a nezahŕňa ceny energií ani ceny čerstvých potravín, medziročne posilnil o 1,1 %, čiže zostal na rovnakej úrovni ako v januári.

Údaje o vývoji cien v Japonsku podporujú dominantný názor trhu, že centrálna banka krajiny bude musieť zhoršiť prognózu vývoja cien. Koya Miyamae, ekonóm SMBC Nikko Securities, uviedol, že inflácia v Japonsku sa v najbližších rokoch nedostane na úroveň 2 %, ktorá je podľa centrálnej banky želanou výškou. Centrálna banka Japonska v súčasnosti očakáva, že inflácia sa na úroveň 2 % dostane približne v prvej polovici fiškálneho roka 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy