Čínsky premiér pokladá ekonomiku krajiny za stabilnú

Čínsky premiér Li Kche-čchiang hodnotí vývoj čínskej konjunktúry a stabilitu ekonomiky pozitívne. Informuje o tom spravodajský kanál nemeckej televízie N24.
Premiér vidí v domácej ekonomike prevahu pozitívnych signálov, ktoré robia rast ekonomiky spoľahlivým. Druhá najsilnejšia ekonomika sveta tento rok začala veľmi dobre.
Li o stave čínskej ekonomiky hovoril dnes na konferencii na ostrove Hainan. Poukázal na to, že základné údaje o stave hospodárstva sú dobré, zamestnanosť zostáva stabilná a domáca spotreba rastie dvojciferným tempom. Súčasne pridal poznámky aj o vážnych hospodárskych problémoch. Sú však nevyhnutné bolestivé reformy, ktorými sa štrukturálne uzliny podarí odstrániť. Premiér vidí ďalšie možnosti rastu ekonomiky v centrálnych a západných regiónoch krajiny.
Li povedal, že vedenie štátu vie, ako problémy zvládnuť. Nástrojom sa má stať ďalšie otvorenie krajiny svetu, daňové úľavy a zníženie byrokracie. Štát sa rozhodol znížiť v tomto roku dane o 77 miliárd USD (68,93 miliardy eur) a zreformuje aj daň z obratu. Nepočíta sa s tým, že národná mena, jüan, bude devalvovaná preto, aby sa tým podporil export čínskych podnikov.
Cieľom čínskych reforiem je aj zmena charakteru hospodárstva krajiny z exportne orientovaného na ekonomiku, ktorá bude zameraná viac dovnútra, aby poskytovala obyvateľstvu lepšie služby a zvyšovala jeho osobnú spotrebu.

Súvisiace články

Aktuálne správy