Revolúcia v Samsungu, firma chce fungovať ako startup

, ČTK Foto: SITA/AP

Najväčší svetový výrobca inteligentných telefónov a pamäťových čipov Samsung Electronics chce reformovať celú svoju firemnú kultúru. Juhokórejská spoločnosť vo štvrtok oznámila, že chce opustiť tradičný hierarchický model založený na príkazoch zostupujúcich zhora dole. Má fungovať podobne ako startup, teda ako malá a dravá začínajúca firma.

Spoločnosť uviedla, že jej manažéri a bežní zamestnanci sľúbili obmedziť skostnatené hierarchické postupy, zbytočné schôdze a nadčasy a zaviesť pracovné prostredie, ktoré podporuje dialóg a inovačnú aktivitu. Sľub potvrdili slávnostnom podpisom v rámci podujatia, ktoré vedenie zorganizovalo v ústredí spoločnosti v Suwon pod heslom "Startup Samsung", uviedla agentúra AP.

Samsung chce zmeniť firemné prostredie v čase, keď sa jeho rast spomaľuje a spoločnosť je pod značným tlakom, aby nachádzala nové oblasti podnikania. Hlavné aktivity firmy stále viac ohrozuje lacná a efektívna čínska konkurencia.

Vlajková firma popredného juhokórejského konglomerátu Samsung plánuje znížiť počet úrovní riadenia a organizovať viac elektronických diskusií medzi šéfmi podnikových divízií a zamestnancami. "Hodláme reformovať našu vnútornú kultúru, prevádzať zámery v činy rovnako rýchlo ako startup, presadzovať otvorenú komunikáciu a nepretržite inovovať," uvádza sa v oznámení spoločnosti.

Reforma firemnej kultúry je najnovšia zo zmien, o ktoré sa konglomerát v posledných rokoch pokúšal. Podľa niektorých zamestnancov však bude taká transformácia pre podnik s viac ako 300 000 pracovníkov veľmi ťažká. Analytici podľa agentúry Reuters upozorňujú na to, že Samsung by touto snahou mohol prísť o výhodu výrobcu, ktorý vie rýchlo vykonávať príkazy vedenia.

Celý konglomerát Samsung teraz prechádza zmenou v najvyššom vedení. Jeho patriarcha I Kun-hi, ktorý je stále predsedom správnej rady, bol predvlani hospitalizovaný a skupina sa chystá odovzdať opraty jeho synovi I Če-Jongovi.

Samsung sa už v minulých rokoch snažil uvoľňovať takmer vojenskú kultúru. Zaviedol pružný pracovný čas, uvoľnil štandardy pracovného oblečenia cez víkendy a nenúti zamestnancov tak dôrazne ako predtým, aby sa po práci zúčastnili tradičných spoločných posedení s alkoholom. Teraz chce firma radšej zamestnancov motivovať k tomu, aby trávili viac času s rodinou alebo sa vzdelávali.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy