Reálne mzdy Nemcov rastú najrýchlejšie za sedem rokov

, ČTK Foto: SITA/AP

Reálne mzdy v Nemecku sa v minulom roku zvýšili o 2,4 percenta a zaznamenali najvýraznejší nárast od roku 2008. Oznámil to vo štvrtok spolkový štatistický úrad. Nárast bol ale menší, než úrad minulý mesiac odhadoval.

Nominálna úroveň miezd v Nemecku vzrástla o 2,7 percenta. Ročná miera inflácie, po odpočte ktorej dostaneme údaj o reálnych mzdách, predstavovala 0,3 percenta. Úrad pôvodne odhadol, že mzdy sa vlani zdvihli o 2,5 percenta, čo by bolo najprudší tempo od roku 1992. Nominálny rast miezd podľa pôvodného odhadu predstavoval 2,8 percenta.

Konkrétnu výšku priemerných miezd v eurách spolkový štatistický úrad neuvádza. V roku 2014 bola priemerná čistá mzda v Nemecku 2183 eur.

Silný rast reálnych miezd tlačí v Nemecku hore súkromnú spotrebu. Tá sa stala hlavným motorom rastu nemeckej ekonomiky miesto tradičného ťahúňa, ktorým bol donedávna export.

Nemecká vláda začiatkom minulého roka zaviedla minimálnu hodinovú mzdu 8,5 eura, čo podporilo kúpnu silu domácností s nízkymi príjmami. Priaznivá ekonomická situácia navyše povzbudila odbory, aby tlačili podniky k výraznému zvyšovaniu miezd.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj množstvo slovenských podnikov. Hrubý domáci produkt Nemecka sa vlani zvýšil o 1,7 percenta. Jeho rast tak mierne zrýchlil z predvlaňajších 1,6 percenta a dosiahol najprudšie tempo za posledné štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy