Jadrový zisk ruskej oceliarne NLMK klesol o 37 %

Najväčší ruský výrobca ocele za október až december vykázal jadrový zisk v objeme 321 mil. USD, pričom v treťom štvrťroku bol v sume 508 mil. USD.

Ruská spoločnosť NLMK, ktorá je najväčším výrobcom ocele v krajine, v záverečnom štvrťroku vlaňajška evidovala medzikvartálny pokles jadrového zisku o 37 % v dôsledku nižších cien jej produktov a poklesu predaja. Zisk firmy pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) v štvrtom kvartáli klesol na 321 mil. USD z úrovne 508 mil. USD v treťom štvrťroku. Spoločnosť o tom informovala vo štvrtok.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že EBITDA za štvrtý kvartál bude v sume 343 mil. USD, čiže oproti predošlému štvrťroku očakávali pokles o 32 %. Čistý zisk oceliarne NLMK za október až december bol v objeme 76 mil. USD, čiže medzikvartálne sa znížil o 81 %. Tržby firmy sa v štvrtom kvartáli oproti tretiemu štvrťroku zmenšili o 19 % na 1,6 mld. USD.

„Ku kľúčovým faktorom, ktoré stáli za poklesom cien ocele, patril rast exportu z Číny,“ povedal finančný riaditeľ NLMK Grigorij Fedorišin. Dodal pritom, že firmu poškodilo aj oslabenie dopytu na domácom trhu, ktorý v roku 2015 klesol o 9 %, keďže ekonomika Ruska bola už druhý rok v recesii.

(1 EUR = 1,1171 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy