Ceny dovozu do Nemecka vo februári klesli najstrmšie za 6 rokov

Ceny dovozu do Nemecka vo februári klesli najstrmšie za viac ako šesť rokov. Dôvodom boli opäť nižšie ceny energií. To signalizuje, že spotrebiteľská inflácia v najväčšej ekonomike eurozóny by sa mohla znížiť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa údajov spolkového štatistického úradu Destatis index dovozných cien v Nemecku vo februári medziročne klesol o 5,7 %, najstrmšie od októbra 2009, keď sa prepadol o 8,1 %. Analytici pritom odhadovali, že sa zníži o 5,1 % po januárovom poklese o 3,8 %.
Dôvodom februárového strmého poklesu cien importu bol prepad cien energií o 34,1 %, z toho ceny ropy sa znížili až o 42,1 %.
Po vylúčení energií sa ceny importu do Nemecka vo februári znížili medziročne o 1,9 %.
V medzimesačnom porovnaní klesli ceny februárového importu o 0,6 %. To je menej ako v januári, keď sa znížili o 1,5 %, ale horší výsledok ako ich pokles o 0,2 %, ktorý očakávali analytici.
Aj index cien exportu z Nemecka vo februári klesol v dôsledku nižších výrobných nákladov, a to medziročne o 1,2 % a medzimesačne o 0,5 %.
Medziročná miera inflácie v Nemecku vo februári stagnovala na januárovej úrovni 0,5 %. Ale bez započítania cien energií sa spotrebiteľské ceny v najväčšej ekonomike eurozóny vo februári zvýšili o 0,9 %.
No harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Nemecka vo februári klesol medziročne o 0,2 % po januárovom 0,4-% raste. To znamená prvý pokles od septembra minulého roka. Medzimesačne sa HICP zvýšil o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy