Bohatí sa cítia byť nesmrteľní, kvôli terorizmu cestovanie neodkladajú

, MarketWatch;iHNed Foto: SITA/AP

Niektorí cestujúci sú po bombových útokoch o niečo opatrnejší a svoje dovolenky prehodnocujú, iných naopak teroristi vôbec nezaujímajú. Odborníci tvrdia, že čím budú útoky častejšie, tým viac budú ľudia sedieť doma a vykašľú sa na svoje globálne cestovateľské plány.

"Bezprostredne po útoku, majú spotrebitelia s naplánovanými cestami do zahraničia tendenciu hovoriť, že ich zrušia. Ale zvyčajne to končí tým, že využijú zníženie, ale úplne odpustenie niektorých poplatkov ponúknuté leteckými spoločnosťami," hovorí Christopher Elliott, obhajca práv spotrebiteľov a autor knihy "Ako sa stať najbystrejším cestovateľom". Riziká pre cestujúcich sa už započítali do rovnice, hovorí Elliott. "Ak chcete byť v bezpečí, budete musieť zostať doma."

Podľa prieskumu YouGov, v ktorom oslovili asi 1000 Američanov, sú cestujúci s vysokými príjmami menej naklonení k zmene ich medzinárodných cestovných plánov v dôsledku teroristického útoku ako priemerný cestujúci. Prieskum zverejnený v decembri uvádza, že len 7 % respondentov, ktorých ročný príjme prevyšuje 100 000 dolárov, sú ochotní odložiť svoje plány kvôli nedávnym útokom v Egypte, Francúzsku, Libanone a Mali. Pre porovnanie, takmer štvrtina všetkých respondentov by neváhala cestu zrušiť. Asi 75 % turistov s vysokými príjmami nerozmýšľa o žiadnej zmene vo svojom pláne, naopak takmer 55 % všetkých respondentov, vrátane tých, ktorí zarobili viac ako 100 000 za rok, si svoje cestovanie kvôli útokom premyslí. Medzi respondentmi s vysokými príjmami ich 55 % uviedlo, že sa necítia bezpečne ak majú teraz cestovať, viac ako 70 % sa vyjadrilo, že aktuálne dianie ovplyvní ich túžbu cestovať do určitých miest.

Výskumníci hovoria, že ľudia majú tendenciu prijať rozhodnutie, že zostanú doma, keď sa objavia bezprostredné následky teroristického útoku. V tejto súvislosti sú stále populárnejšie cestovné krízové ​​služby. V júli predstavila letecká záchranná služba MedjetAssist, svoj nový produkt Horizon, ktorý pomáha platiacim členom pri evakuácii z oblastí, ktoré sa stali terčom teroristických útokov a ponúka pomoc, ako sa vyhnúť krízam v podobe teroru a politických hrozieb na cestách kdekoľvek v zahraničí. Neplatí to však pre aktívne vojnové zóny. Predtým sa služby tejto spoločnosti zameriavali výhradne na prepravu svojich zákazníkov pri zdravotných ťažkostiach. V prípade ohrozenia zdravia zabezpečili prepravu svojho klienta, ak je vzdialený od bydliska viac než 240 kilometrov, do nemocnice podľa vlastného výberu.

Počet členov v službe Horizon, ktorá stojí 409 dolárov pre jednotlivca a 534 dolárov pre rodinu na rok, sa za posledných osem mesiacoch zdvojnásobil. Ďalší nárast sa očakáva v dôsledku útokov Bruseli, myslí si John Gobbels, prevádzkový riaditeľ MedjetAssist. "Takéto situácie, v akej sa aktuálne ocitol Brusel, aj naďalej budú násobiť dopyt po tomto type produktu," hovorí Gobbels. "Bezpečnosť a vhodná reakcia na krízu rovnako zamestnáva myseľ cestujúcich ako lekárska pohotovosť." Spoločnosť sa spojila s FocusPoint International, bezpečnostnou firmou, ktorá má svoje pobočky v Spojených štátoch, Latinskej Amerike, Ázii, Afrike, Európe a na Strednom východe.

Vo väčšine prípadov sa turisti spoliehajú na cestovné poistenie, ktoré kryje z časti, alebo niekedy dokonca aj v plnej miere a následky teroristických útokov. Čiastočne vlastne znamená toľko, že poisťovňa obetiam teroristického útoku uhradí aspoň liečebné náklady. To znamená, že by zaplatila napríklad ošetrenie v danej krajine alebo prevoz domov. Neposkytuje ale jednorazové odškodnenie v prípade smrti alebo trvalých následkov. Treba si dať pri podpisovaní zmluvy pozor, aby teroristický útok nebol  kompletne zakotvený v takzvaných výlukách, kedy sa na neho cestovné poistenie vôbec nevzťahuje. Ak sa spoliehate výhradne na cestovné poistenie, ktoré banky ponúkajú ako súčasť platobných kariet, nemusí to stačiť. V plnej miere kryjú cez tento produkt riziko teroristického útoku len niektoré banky.

Najlepšie je overiť si konkrétne podmienky vzťahujúce sa k vašej zmluve, no asi najpodstatnejšie je, že finančne vás nemusí istiť ani poistka, ktorá následky teroristických útokov kryje. Stačí ak ministerstvo zahraničia vydá odporúčanie, aby ľudia odložili všetky cesty do tej- ktorej krajiny. Práve tieto oficiálne odporúčania sú pre poisťovne smerodajné, ak je riziko skutočne extrémne vysoké. Všeobecne platí, že poistiť sa dá proti náhodným udalostiam, ktoré nezavinil sám "poškodený". Je teda pochopiteľné, že medzi takzvané výluky patria aj cesty do oblastí, ktoré sú na zozname vojnových zón alebo rizikových oblastí, kde terorizmus predstavuje riziko katastrofy rovnajúcej sa napríklad jadrovej havárii. Ani tá sa štandardne do poistenia nezahŕňa. Teroristický čin má za cieľ zabiť pokiaľ možno čo najväčší počet osôb. Určitú úlohu tu teda zohráva kumulácia rizika.

Súvisiace články

Aktuálne správy