Aktivita súkromného sektora eurozóny v marci stúpla

Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa odvetvia priemyslu aj služieb, stúpol v marci na 53,7 bodu z februárových 53 bodov.

Rast súkromnej aktivity v ekonomike eurozóny bol v závere prvého kvartálu na vysokej úrovni, čo naznačuje, že dodatočný stimul zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) pravdepodobne už mal pozitívny efekt. Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zostavuje agentúra Markit a zahŕňa odvetvia priemyslu aj služieb, stúpol v marci na 53,7 bodu z februárových 53 bodov.

Marcová hodnota zloženého PMI prekonala prognózu analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí v priemere odhadovali, že bude na úrovni 53 bodov. „Existujú určité známky toho, že stimul zo strany ECB firmy pravdepodobne vnímajú ako odrazový mostík pre lepší rast vo zvyšnej časti roka,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. PMI podľa neho naznačuje, že rast hrubého domáceho produktu eurozóny za prvý štvrťrok je na úrovni 0,3 %.

PMI sektora služieb, ktorý ekonomike eurozóny dominuje, posilnil na 54 bodov z februárového 13-mesačného minima 53,3 bodu. PMI priemyselného odvetvia v marci vzrástol na 51,4 bodu z februárového ročného minima 51,2 bodu. „Dodatočný stimul zo strany ECB by mal znamenať, že veci sa pomerne rýchlo zlepšia,“ poznamenal hlavný ekonóm agentúry Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy