Švajčiarsko za február vykázalo rekordný obchodný prebytok

Februárový export krajiny medziročne reálne stúpol o 1,4 % na sumu 17,6 mld. švajčiarskych frankov (CHF) a obchodný prebytok bol v sume 4,07 mld. CHF.

Švajčiarsko vo februári dosiahlo rekordný prebytok zahraničného obchodu, keďže ho podporil dobrý predaj farmaceutických a chemických produktov, ktorých odbyt je odolný voči rastu cien. Krajina za február vykázala obchodný prebytok v sume 4,07 mld. švajčiarskych frankov (CHF). Informoval o tom v utorok colný úrad krajiny.

Februárový švajčiarsky kalendárne upravený export sa oproti rovnakému mesiacu minulého roka reálne zvýšil o 1,4 % na sumu 17,6 mld. CHF. Napriek sile franku sa kalendárne neupravený vývoz do eurozóny vo februári medziročne zväčšil o 4 %. Negatívnym javom však bolo to, že vo februári opäť klesol export švajčiarskych hodiniek. Ich vývoz medziročne oslabil o 3,3 % na sumu 1,65 mld. CHF.

Výrobcovia hodiniek sú menej schopní vyrovnať sa s posilnením franku hľadaním dodávok z lacnejších oblastí. Švajčiarsky zákon totiž prikazuje, aby väčšina dielcov priemyselných produktov vrátane hodiniek bola vyrábaná vo Švajčiarsku. Okrem toho spomalenie čínskej ekonomiky viedlo k poškodeniu predaja v Hong Kongu, ktorý je najväčším trhom pre švajčiarskych výrobcov hodiniek.

(1 EUR = 1,0916 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy