Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v marci zrýchlil

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa po dvoch mesiacoch spomaľovania v marci konečne zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od decembra minulého roka. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v marci zvýšil na 53,7 bodu z februárových 53 bodov. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktoré očakávali, že index stúpne na 53,2 bodu.
Marcová hodnota indexu sa tak viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Na marcovom výsledku sa najviac podpísal dominantný sektor služieb. Hodnota jeho PMI, ktorá napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v marci zvýšila na 54 bodov z 53,3 bodu vo februári, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahne z 53,5 bodu.
Prieskum tiež ukázal, že aj PMI výrobného sektora eurozóny sa v marci zvýšil na 51,4 bodu z 51,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok sa zhoduje s predpoveďami analytikov.
Čo sa týka najväčších ekonomík bloku, nemecký súkromný sektor si udržal aj tento mesiac robustné tempo rastu, aj keď marcová hodnota jeho PMI zostala na februárovej úrovni 54,1 bodu. Ale francúzsky PMI pre celý súkromný sektor ožil a vzrástol na 51,1 bodu zo 49,3 bodu vo februári. Všeobecne sa tempo rastu aktivity v súkromnom sektore členov eurozóny v marci zvýšilo, ale Markit zároveň pripomína, že vo februári bolo najnižšie za päť mesiacov.
Hlavný ekonóm Markit Chris Williamson na základe týchto výsledkov odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v 1. štvrťroku vzrastie o 0,3 %. To je rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom 4. kvartáli 2015, ale slabší výsledok, ako očakávajú analytici Reuters, ktorí eurozóne minulý týždeň predpovedali nárast HDP o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy