Zúfalá Čína: Peking prosil USA o pomoc, chcel vedieť aké kroky zabrali proti finančnej kríze

, ČTK Foto: SITA/AP

Kvôli zhoršujúcej sa ekonomike a situácii na svojich akciových trhoch sa Čína minulý rok obrátila o pomoc na Americkú centrálnu banku (Fed). Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa agentúry sa Čínska národná banka po prepade na akciovom trhu v lete minulého roka obrátila na Fed so žiadosťou o "návod" na prekonanie krízy, ktorým sa Fed riadil po krachu na Wall Street v roku 1987.

Táto žiadosť podľa informácií agentúry prišla emailom s predmetom "Veľmi si ceníme vašej okamžitej pomoci!". V nej zástupca Čínskej národnej banky Song Xiangyan žiadal zástupcu Fedu, či by ho "mohol čo najskôr informovať o hlavných opatreniach, ktoré vtedy podnikli."

Podľa agentúry to svedčí o tom, "ako veľmi Peking vydesil prehlbujúci sa finančný chaos, a ponúka to vzácny náhľad do jednej z najmenej chápaných hlavných centrálnych bánk."

Agentúra upozorňuje, že na naliehavú žiadosť čínskej strany Fed poskytol len informácie, ktoré už boli verejne dostupné na webových stránkach Fedu. Nie je ani jasné, či informácie poskytnuté Čínskej národnej banke Pekingu pomohli, pretože podľa agentúry ku kontaktu americkej strany došlo vo chvíli, keď sa Čína už mesiac proti poklesu na akciovom trhu snažila bojovať krokmi, ktoré boli podobné postupu Fedu z roku 1987.

Súvisiace články

Aktuálne správy