Ceny ropy ďalej klesajú pre obavy z jej prebytku na trhoch

Ceny ropy dnes ďalej klesajú z minulotýždňového maxima, už druhý obchodný deň v rade. Dôvodom sú obavy z ešte väčšieho prebytku ropy na trhoch po tom, ako z USA prišla správa, že počet ťažobných zariadení v krajine znova vzrástol, prvýkrát od decembra minutého roka.

Ceny ropy dnes ďalej klesajú z minulotýždňového maxima, už druhý obchodný deň v rade. Dôvodom sú obavy z ešte väčšieho prebytku ropy na trhoch po tom, ako z USA prišla správa, že počet ťažobných zariadení v krajine znova vzrástol, prvýkrát od decembra minutého roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa spoločnosti Baker Hughes, americké energetické firmy pridali minulý týždeň jedno ťažobné zariadenie. A hoci pribudlo len jedno, znamená to prvý prírastok ťažobných zariadení po 12 týždňoch poklesu. To signalizuje zvyšovanie ťažby ropy v USA.

Barel (159) litrov americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli dnes do 7.17 SEČ zlacnel o 67 centov, alebo 1,7 % na 38,77 USD (34,37 eura). V priebehu piatka (18.3.) pritom cena WTI nakrátko vzrástla na 41,20 USD/barel, čo bola jej najvyššia úroveň od začiatku decembra 2015, potom však začala strácať pôdu pod nohami a jej cena zamierila nadol.
Cena severomorskej ropy Brent s dodávkou v máji dnes klesla o 33 centov na 40,87 USD za barel. Aj Brent sa v piatok nakrátko vyšplhala až na tohtoročné maximum 42,54 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy