Nelichotivý výhľad Ruska: Ropa nám vystačí na 28 rokov, priznal ruský minister

, rt.com Foto: SITA/AP

Ak v dohľadnej budúcnosti neobjavíme nové ropné náleziská, tak v Rusku ropa dôjde do roku 2044. Uviedol to minister prírodných zdrojov a ekológie Sergej Donskoj, podľa ktorého súčasné náleziská ropy v krajine nepostačujú ani na najbližších 30 rokov, napísal prokremeľský server RT.

Ruská ekonomická kríza bude podľa expertov so stále lacnejšou ropou vo svete len znásobená a nepridávajú jej ani súčasnej vyhliadky vlády Ruska. Ministerstvo prírodných zdrojov a ekológie RF totiž uviedlo, že Rusko vyčerpá svoje ropné náleziská pomerne skoro, najskôr dokonca už za 28 rokov.

"Vyťažiteľných zásob ropy máme asi 29 miliárd ton. To sú také zásoby, ktoré by mohli byť teoreticky vyťažené z podložia. Ťažba ropy (bez kondenzátu) predstavovala podľa prvých výsledkov asi 505 miliónov ton v roku 2015. Tieto rezervy vydržia 57 rokov," povedal podľa RT minister prírodných zdrojov a ekológie Sergej Donskoj.

Jedným dychom ale varoval, že v súčasnosti známe ropné náleziská nemôžu tieto odhady naplniť. "Avšak, objem preukázateľných zásob (presne poznáme ich miesta výskytu, množstvo a ako ich ťažiť) je podľa odborníkov len polovica, približne 14 miliárd ton. Preukázané zásoby vydržia len 28 rokov," pokračoval Donskoj.

Ťažba ropy v Rusku začne podľa ministra výrazne upadať do roku 2020 a ešte viac sa budú využívať horšie dostupné náleziská. Kvôli tomu sa budú ďalej zvyšovať náklady na ťažbu ropy v Rusku, preto bude čoraz viac nevýhodná. "Budeme aj naďalej pátrať po nových náleziskách," uviedol podľa RT Sergej Donskoj, ktorý na tento rok plánuje 1,5-násobný rast nákladov na "rozvojové vŕtanie". Medzi ruskej plány patrí aj rozvoj ťažby na Arktíde, kde plánujú získať ropu a zemný plyn až v hodnote 30 biliónov dolárov.

K rozvoju ťažby ropy podľa ruského ministra prírodných zdrojov a ekológie nič nebráni a má k nej dochádzať v nasledujúcich 3 až 5 rokoch. Cena ropy stratila od roku 2014 dve tretiny svojej hodnoty a naďalej klesá aj vďaka novým technológiám pri získavaní látky, ktorú pre jej (kedysi) vysokú hodnotu prezývame čierne zlato.

Súvisiace články

Aktuálne správy