Sporiteľňa v Oberhausene uvažuje o zavedení sankčných úrokov na vklady

Európska centrálna banka (ECB) nedávno zvýšila sankčnú úrokovú sadzbu na vklady komerčných bánk, ktoré si u nej na účty ukladajú prebytočnú hotovosť. Nemecký televízny spravodajský kanál N24 uviedol, že sporiteľňa v Oberhausene ako prvá v Nemecku zvažuje postupovanie rovnakým spôsobom voči svojim klientom. V prvej fáze by sa mali jej sankčné úroky vzťahovať na vklady najbohatších z nich.
Hovorca sporiteľne uviedol, že ak sa niekto rozhodne pre sankčné úroky, potom sa musia vzťahovať len na ľudí, ktorí majú v ústave jeden a viac miliónov eur.
„Zatiaľ sa to v blízkej budúcnosti nebude vzťahovať ani na jedného jej sporiteľa,“ dodal hovorca. Na súčasné sporiace účty sa to nevzťahuje a opatrenie nemá za cieľ, aby sa ním odradili budúci bohatí klienti. Sankčné úroky možno zaviesť len na budúce vklady, ktoré to umožnia.
ECB nedávno zvýšila sankčnú úrokovú sadzbu pre komerčné banky na 0,4 %. Nemecké združenie sporiteľní a žirocentrál (DSGV) zatiaľ nemá informácie, že niektorý jeho člen už sankčné úroky na vklady sporiteľov zaviedol.
Naopak, ústavy sa roky usilujú o to, aby zabezpečili podmienky na sústavné zhodnocovanie vkladov. „V sporiteľniach už nie sú takmer nijaké bezpečnostné schránky,“ povedal hovorca DSGV a čo je v tých, ktoré ešte zostali, sa nič nevie.

Súvisiace články

Aktuálne správy