Eni zredukuje investície o 21 % a predá majetok za 7 mld. eur

Talianska ropná firma predpokladá, že v najbližších štyroch rokoch bude jej produkcia rásť o 3 % ročne, predtým rátala s rastom ťažby o 3,5 % ročne.

Talianska ropná spoločnosť Eni zredukuje svoje investície v období do roku 2019 o vyše pätinu. Vo vyhlásení o svojom novom podnikateľskom pláne na roky 2016 až 2019 štátom kontrolovaná spoločnosť uviedla, že kapitálové výdavky zníži o 21 percent a predá majetok v hodnote 7 mld. eur. Eni očakáva, že v najbližších štyroch rokoch jeho ťažba ropy a plynu sa bude zväčšovať o 3 % ročne. Predošlý plán rátal s rastom ťažby o 3,5 % ročne.
Šéf Eni Claudio Descalzi už od roku 2014, kedy sa ujal funkcie, zmenil orientáciu firmy tak, aby hľadala viac ropy a plynu a pritom uprednostňovala menej nákladné projekty s možnosťou rýchlejších dodávok vyťaženej produkcie na trh. Spoločnosť sa snaží dosiahnuť, aby jej nové projekty začínali byť ziskové už pri cene 27 USD za barel. Eni, ktorá vlani ako prvá západná ropná firma znížila svoje dividendy, potvrdila, že v roku 2016 vyplatí 0,80 eura na akciu.

(1 EUR = 1,1279 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy