Negatívne úrokové sadzby sú v ČR málo pravdepodobné

Člen bankovej rady českej centrálnej banky Jiří Rusnok uviedol, že negatívne úrokové sadzby by mali význam iba na podporu slabého kurzu českej koruny.

Pravdepodobnosť toho, že by česká centrálna banka posunula úrokové sadzby do negatívneho teritória, je malá, ale nedá sa vylúčiť. Povedal to v piatok člen bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) Jiří Rusnok, o ktorom sa predpokladá, že bude nasledujúcim guvernérom banky. Rusnok na podnikateľskom seminári uviedol, že negatívne úrokové sadzby by mali význam iba na podporu slabého kurzu českej koruny. Udržiavanie slabého kurzu koruny označil za najsilnejší a najefektívnejší nástroj, ktorý banka má k dispozícii.

„Nemôžeme vylúčiť použitie negatívnych úrokových sadzieb, ale použili by sa iba na posilnenie našej pozície, pokiaľ ide o udržiavanie záväzku v oblasti výmenného kurzu,“ konštatoval Rusnok. „Nemôžeme sa vzdať tohto nástroja, ale na druhej strane pravdepodobnosť jeho použitia je naozaj malá,“ dodal.

Európska centrálna banka (ECB) minulý týždeň ohlásila ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Rusnok v tejto súvislosti uviedol, že najnovšie kroky ECB neznamenajú pre českú centrálnu banku problémy a zatiaľ podľa neho neexistuje významný tlak vyplývajúci z negatívnych úrokových sadzieb v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy