Ukončenie rokovaní o TTIP do volieb prezidenta v USA je nepravdepodobné

Ukončenie rokovaní o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA je nepravdepodobné, domnieva sa írsky premiér Enda Kenny. Informovala o tom agentúra DPA.
Brusel sa už dlhší čas snaží, aby rokovania uzatvoril ešte pred prezidentskými voľbami v USA. Tieto plány sú však podľa írskeho premiéra stále menej reálne. „Momentálne sa zdá, že do amerických prezidentských volieb sa to dokončiť nepodarí,“ povedal Kenny novinárom na okraj summitu EÚ v Bruseli. Kenny to uviedol len tri týždne potom, ako vyjednávači prisľúbili, že svoje práce na TTIP urýchlia s cieľom uzatvoriť dohodu ešte pred koncom tohto roka.
Stúpenci projektu obhajujú dohodu o voľnom obchode s tým, že podporí rast ekonomiky a tvorbu nových pracovných miest. Kritici zasa poukazujú na to, že dohoda o voľnom obchode obmedzí práva spotrebiteľov a umožní veľkým korporáciám blokovať pre ne nevýhodné regulačné opatrenia.
Európska únia a Spojené štáty začali o TTIP rokovať v roku 2013, pričom doteraz absolvovali 12 kôl rokovaní. Ďalšie kolá sa očakávajú v najbližších mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy