Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových žiadateľov o štátnu podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň zvýšil o 7 tis. na sezónne upravených 265 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň vzrástol. Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 12. marca stúpol o 7 tis. na sezónne upravených 265 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters prognózovali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši trochu výraznejšie, a to na 268 tisíc.

Pod hranicou 300 tisíc, ktorá korešponduje s dobrým vývojom trhu práce, bol počet nových nezamestnaných už 54. týždeň, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, keďže odstraňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, stúpol o 750 na 268 tisíc. Odolnosť amerického trhu práce pomáha zmierňovať obavy z toho, že ekonomika smeruje do recesie, ktoré v poslednom období vyvolali prudký výpredaj akcií a následné sprísnenie podmienok na finančnom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy