Odbory v EÚ musia vidieť v digitalizácii nielen hrozbu, ale aj šancu

V stredu večer (16.3.) predseda Európskej rady Donald Tusk hostil v Bruseli prvý tohoročný sociálny tripartitný summit. Predseda Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Jozef Kollár spresnil, že summit bol zameraný na diskusie o silnom partnerstve pre vytváranie pracovných miest a inkluzívneho rastu.
Tieto diskusie boli podľa jeho slov zamerané na tri okruhy – skúsenosti z implementácie odporúčaní pre jednotlivé krajiny; digitalizáciu na trhu práce a integrácia utečencov na trhu práce a úlohu sociálnych partnerov v tomto procese.
Kollár v rozhovore pre TASR zdôraznil význam deklarácie, ktorú pripravili zástupcovia zamestnávateľov a odborov k novému štartu sociálneho dialógu. Za prínos považuje, že Európska komisia (EK), ktorá doteraz váhala s podpisom tejto deklarácie, teraz jej predseda Jean-Claude Juncker i predseda Európskej rady Donald Tusk dali prísľub, že deklaráciu čo najskôr podpíšu.
„Jedným z aktuálnych problémov, ktorý trápi Európu, je digitalizácia a trh práce a s tým spojený rozvoj zručností,“ uviedol Kollár. Pripomenul, že túto tému malo na starosti Slovensko, ktoré v Bruseli prednieslo referáty na túto tému.
Kollár upozornil, že pri digitalizácii sa z hľadiska odborov stráca ochrana sociálnych produktov. Na strane druhej odbory musia fenomén digitalizácie vnímať nielen ako príčinu straty zamestnania, ale aj ako spôsob, ktorý treba využiť na vytváranie nových pracovných miest.
Oficiálna pozícia Európskej komisie je, že jednotný digitálny trh povedie k tvorbe miliónov nových pracovných miest. Kollár upozornil, že na to sú dva pohľady, lebo digitalizácii sa prirodzene nemožno brániť, ale zároveň treba upozorňovať na možné riziká. Aj preto na tripartitnom summite bola predložená požiadavka pre podpredsedu EK pre euro a sociálny dialóg Valdisa Dombrovskisa, aby bol zavedený sústavný sociálny dialóg v tejto oblasti.
„Na Slovensku je to z nášho pohľadu skôr hrozba straty zamestnania,“ priznal predseda KOZ. Spresnil, že vidieť to najmä pri automatizácii práce v automobilkách, ale už aj v obchodoch. Aj preto odbory tlačia na zmenu systému vzdelávania orientovaného na informačné technológie a rozvoj zručností. Aby bolo možné ľudí, ktorí prišli o prácu, opätovne zamestnať.
Kollár zdôraznil, že digitalizácia nie je nekontrolovateľný „prírodný živel“, dá sa ovplyvniť a aj preto chcú odbory stály sociálny dialóg. To bude podľa neho aj výzva odborov pre novú vládu SR, ktorá musí byť stabilná, už vzhľadom na naše predsedníctvo v EÚ.
SR v rámci šéfovania na čele EÚ prevezme tému digitalizácie, lebo práve v 2. polroku 2016 budú debaty o digitalizácii v Európe kulminovať.
„Slovenská vláda by mala požiadať Európsky sociálny a hospodársky výbor ako poradný orgán EÚ, aby spracoval stanoviská k tejto téme, od ktorých by sa odrážali závery. Boli by sme radi, keby sa celý tento proces ukončil počas predsedníctva SR a Malty,“ uviedol Kollár. Dodal, že v tejto súvislosti sa ohľadom agendy digitalizácie na budúci týždeň v Bruseli uskutoční pracovné stretnutie súčasného predsedníckeho tria – Holandska, SR a Malty.

Súvisiace články

Aktuálne správy