Ceny ropy po rozhodnutí Fedu prudko vzrástli

Ceny ropy po rozhodnutí americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách prudko vzrástli. Fed totiž signalizoval, že tento rok zvýši sadzby len dvakrát, čo spôsobilo oslabenie dolára. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Fed ponechal v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené. Ako dôvod uviedol problémy globálnej ekonomiky. Fed zároveň aktualizoval vyhliadky ďalšieho vývoja menovej politiky. V súčasnosti sa zdá, že centrálna banka v tomto roku sprísni menovú politiku menej, než sa predpokladalo na konci vlaňajška. V decembri totiž Fed signalizoval, že tento rok zvýši sadzby až štyrikrát.
Cena americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom vyskočila o 2,19 USD alebo 6,03 % a o 19.43 SEČ sa nachádzala na úrovni 38,53 USD (34,82 eura) za barel (159 litrov). Májový kontrakt na ropu Brent zdražel o 1,60 USD alebo 4,13 % na 40,34 USD za barel. Ceny sa tak približujú k svojim niekoľkomesačným maximám z minulého týždňa.
Ceny čierneho zlata tiež podporila správa, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa chcú v apríli stretnúť s Ruskom a diskutovať o zmrazení ťažby.
Trh ignoroval ďalšie zvýšenie ropných rezerv v USA. Zásoby sa v uplynulom týždni zvýšili o 1,3 milióna barelov na 523,2 milióna barelov, čo znamená rekordnú úroveň pre toto obdobie roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy