Stavebná produkcia EÚ aj eurozóny v januári posilnila

Stavebná produkcia celej Európskej únie v januári medzimesačne vzrástla o 1,6 % a medziročne o 4,4 %, slovenské stavebníctvo však medzimesačne kleslo o 6,2 % a medziročne stúplo o 16,4 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v januári oproti decembru posilnila o 3,6 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa medzimesačne zväčšila o 1,6 %. V porovnaní sa januárom minulého roka stavebná výroba eurozóny posilnila o 6 % a v rámci celej EÚ stavebníctvo v januári medziročne vzrástlo o 4,4 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba sa v januári medzimesačne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú EÚ a klesla o 6,2 %, pričom v rámci členov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, to bol tretí najväčší pokles. Výraznejšie sa medzimesačne zmenšila v Maďarsku (-13 %) a Rumunsku (-6,4 %). Najviac stavebníctvo medzimesačne stúplo vo Francúzsku (7,3 %), Nemecku (7 %) a Španielsku (2,6 %).

Medziročne však slovenské stavebníctvo v rámci EÚ patrilo k tým, ktoré rástli najrýchlejšie. Zväčšenie slovenskej stavebnej produkcie bolo tretie najvýraznejšie, a to o 16,4 %. Silnejší rast evidovali iba v Španielsku (20,3 %) a Švédsku (18 %). Najviac sa januárová stavebná produkcia medziročne zmenšila v Slovinsku (-23,4 %), Maďarsku (-20,2 %) a Bulharsku (-10,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy