Konverzia hypoték môže v Poľsku vyvolať finančnú krízu

Konverzia hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch v zmysle navrhovaného zákona môže poľské banky zaťažiť sumou 67 mld. PLN, odhaduje úrad pre dohľad nad finančnými trhmi.

Nútená konverzia hypotekárnych úverov v cudzej mene by mohla pre poľské banky znamenať dodatočné náklady vo výške až 67 mld. poľských zlotých (PLN) a ohroziť stabilitu finančného systému. Informoval o tom v utorok poľský úrad pre dohľad nad finančnými trhmi (KNF). Poľská centrálna banka minulý mesiac vyčíslila dopady navrhovanej legislatívy na 44 mld. PLN. Čistý zisk celého poľského bankového sektora vlani predstavoval iba 13,1 mld. PLN. Návrh zákona o konverzii úverov hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na poľské zloté predložil v januári poľský prezident Andrzej Duda. O preskúmanie dopadov zákona požiadala regulátora kancelária prezidenta.

Hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch má v Poľsku viac ako pol milióna ľudí. Ich celková hodnota predstavuje zhruba 144 mld. PLN alebo 8 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Kurz franku voči zlotému sa však medzičasom zhodnotil o zhruba 80 %, čo dlžníkom výrazne zdražilo splácanie pôžičiek.

(1 EUR = 1,0952 CHF)

(1 EUR = 1,0954 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy