Čakanie na Fed

Po minulotýždňovom prekvapení zo strany ECB, ktorá sa odhodlala k zníženiu troch hlavných úrokových mier sa zajtra k slovu opäť dostane aj americký Fed. Jeho predstavitelia sa stretnú prvý krát od decembrového zasadnutia, na ktorom na rozdiel od ECB hlavnú úrokovú sadzbu znížili. K ďalšiemu zvyšovaniu sa ale na stredajšom zasadnutí s najväčšou pravdepodobnosťou neodhodlajú. Napriek tomu bude zaujímavá konferencia Janet Yellenová, ktorá bude hodnotiť americkú ekonomiku a dozvieme sa aj odhad budúceho vývoja.

Dnes sme z USA spoznali viaceré zaujímavé dáta, ktoré určite sledujú aj predtavitelia Fedu. Maloobchodné tržby dosiahli v mesiaci február pokles o 0.1 % v súlade s konsenzom. Pozitívne vyšiel aktuálny index Empire State Manufacturing, ktorého hodnota +0.62 výrazne prekonala očakávaných -9.99, ako aj predchádzajúcu hodnotu -16.64. Spoznali sme tiež hodnotu inflácie meranej indexom PPI, m/m je US ekonomika v deflácii 0.2 % pri konsenze -0.1 %. Medziročne vyšla hodnota PPI na rovnej nule.

Eurodolár reagoval na ECB pomerne volatilne, prvotný pokles k úrovniam EURUSD 1.08 však pár zmazal po tom, čo sa Draghi vyjadril, že ide o poslednú veľkú úpravu nastavenia menovej politiky. Kráľovský menový pár sa tak obchoduje nad EURUSD 1.10, aktuálne atakuje úroveň EURUSD 1.11. Pár sa tak snaží stabilizovať nad 200 dňovým kĺzavým priemerom, ktorý by mu mohol v najbližších dňoch slúžiť ako výrazná úroveň podpory. Najbližšiu rezistenciu vidíme na EURUSD 1.12.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy