Poľská ekonomika má v tomto roku posilniť o 3,8 %

Centrálna banka Poľska prognózuje, že v tomto a budúcom roku ekonomika krajiny posilní o 3,8 %. V roku 2018 má vzrásť o 3,4 %.

Poľský hrubý domáci produkt (HDP) by mal v prvom štvrťroku posilniť o 3,6 %. V nasledujúcich kvartáloch tohto roka sa tempo rastu poľskej ekonomiky zrýchli na 3,8 %. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa centrálnej banky krajiny Jacek Kotlowski. Poľská centrálna banka v utorok oznámila, že v tomto a v budúcom roku očakáva rast HDP krajiny o 3,8 %. Jej prognóza pre rok 2018 však počíta s miernym spomalením tempa rastu, keďže ekonomika má posilniť o 3,4 %.

Vlani poľská ekonomika posilnila o 3,6 %, čo bolo najrýchlejšie tempo rastu za štyri roky. Rast sa opieral najmä o domáci dopyt, čo je trend, ktorý má podľa odhadov pokračovať aj v aktuálnom roku. Avšak aj napriek priaznivým vyhliadkam hospodárskeho rastu ratingová agentúra Standard and Poor’s v januári znížila Poľsku úverový rating o jeden stupeň. Ratingová agentúra to odôvodnila krokmi novej vlády, ktorá podľa kritikov obmedzila nezávislosť súdnictva a verejnoprávnych médií.

Súvisiace články

Aktuálne správy