HSBC: Záporné sadzby sú skvelou správou pre zlato!

, HSBC;investing;J&T Banka;ČSOB Foto: thinkstock

Analytici z HSBC si myslia, že čím dlhšie budú centrálne banky udržiavať negatívne úrokové sadzby, tým lepšie vyhliadky má zlato ako poistenie proti záporným výnosom.

HSBC poukazuje na nedávnu správu vydanú Bankou pre medzinárodné vyrovnanie. Tá tvrdí, že je ťažké predpovedať, čo by sa mohlo stať, keby záporné sadzby klesli ešte nižšie a keby sa ešte viac rozšírili. Podľa HSBC je podobná neistota dobrou správou pre investorov do zlata.

"Čo to znamená pre zlato? Myslíme si, že je to pre neho pozitívne. Zavádzanie záporných sadzieb je podľa nás znakom krízy, ktorá je pre zlato býčím signálom, a neistota ohľadom dlhodobých dopadov záporných sadzieb opísané v správe BIS je pre zlato tiež pozitívna. Zo správy vyplýva, že negatívne sadzby vyvolali neistotu, najmä pokiaľ ide o ich vplyv na finančný sektor, ale nepriniesli upokojenie a nádej domácnostiam a podnikom. Všetko toto hrá zlatu do kariet," hovorí James Steel, analytik z HSBC.

Cena zlata tento rok prudko rastie. Od začiatku roka sa zvýšila zhruba o pätinu a dostala sa na úroveň okolo 1 275 dolárov za uncu, najvyššie od vlaňajšieho februára. Za touto rally stojí najmä zvýšená volatilita na finančných trhoch zo začiatku roka. Investori sa v podobných situáciách vracajú k zlatu, a dnes tak nakupujú kov v objemoch, ktoré sme na trhu nevideli od finančnej krízy.

Gold futures klesol na dvojtýždňové minimum v európskom obchodovaní v utorok, keď investori opätovne zaujali pozície pred dvojdňovým zasadnutím Fedu. Za poklesom stojí posilnenie dolára a rast pravdepodobnosti toho, že FED by mohol už v júni zvýšiť sadzby vzhľadom k zverejneniu série solídnych makrodát z USA. Neočakáva sa, že Federálny rezervný systém bude teraz rokovať o úrokových sadzbách. Kumulácia rizík pre globálny rast, predovšetkým v Číne a rozvíjajúcich sa trhoch, nedovolí Fedu na marcovom zasadnutí zvýšiť sadzby. Na druhej strane platí, že aj napriek väčšiemu globálnemu napätiu domáca ekonomika pri pohľade na infláciu a trh práce v zásade napĺňa alebo dokonca prekonáva decembrové očakávania Fedu.

Centrálna banka zverejní svoje najnovšie prognózy hospodárskeho rastu a záujmu. Stredobodom záujmu investorov bude tlačová beseda Janet Yellenovej, akákoľvek zmena v tóne o ekonomike i budúcom zvyšovaní sadzieb. Bude záležať na tom, aký silný signál vyšle smerom k júnovému zasadnutiu. Mnohí účastníci trhu predvídajú postupné tempo zvyšovania sadzieb kvôli obavám z vlažného rastu v zámorí a odlišnej menovej politike medzi USA a iných národov.

V decembri americkí centrálni bankári čakali, že sadzby by mohli v tomto roku rásť štyrikrát. S prognózou, ktorá bude pri pohľade na infláciu ukazovať podobný príbeh ako v decembri, asi Fed nebude chcieť svoj výhľad na sadzby príliš meniť. Zvlášť keď sa v posledných týždňoch navyše trochu zlepšila nálada na globálnych trhoch. Vo februári vzniklo skoro 250 tisíc nových pracovných miest, rýchlo rastie maloobchod a jadrová inflácia je na vzostupe. V januári prudko vzrástla na 1,7 %, čo je najvyššie za posledné tri roky. Napriek znepokojujúcemu dopadu lacnej ropy a slabej Číny na domáci priemysel, má Fed nakoniec dosť dôvodov veriť, že po odznení efektu lacných cien ropy inflácia môže ísť ďalej hore. A s ňou pomaly aj sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy